Lax-och spenatpaj

Här kommer mitt recept på en god lax-och spenatpaj med krämig rom-och dillsås. 
 
 
Ingredienser: 
 
Botten:
 
3 dl vetemjöl
150 g smör
3 msk vatten
 
Fyllning:
 
1 paket (ca 250 g) djupfryst bladspenat
örtsalt (Herbamare) 
svartpeppar
400 g rökt lax
1 st gul lök
4 dl creme fraiche
 
 
Gör så här:
 
Tina spenaten. Blanda ingredienserna till pajdegen i en bunk och knåda ihop det till en deg för hand. Lägg plastfolie över degen och låt stå i kylskåpet ca 1 timme. 
Tryck ut degen i en rund pajform, ca 25 cm i diameter.  Nagga degen med en gaffel. Låt stå ca 20 minuter. Lägg ugnsfolie ovanpå pajdegskanten så den inte sjunker under gräddningen. 
Förgrädda pajbotten i nedre delen av ugnen i 200 grader i 10-12 minuter.  
Under tiden låt spenaten rinna av väl och krama ur vattnet i ett durkslag. Fördela sedan spenaten över pajbotten, strö över örtsalt och peppar efter smak. Kom ihåg att ta bort ugnsfoliet.
Skär laxen i små bitar. Skala och finhacka löken. Blanda detta med creme fraiche och smaksätt med örtsalt och peppar. Bred blandningen över spenaten. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 40 minuter.  Servera pajen med isbergssallad,  gurka och gul paprika.  
 
Krämig rom- och dillsås: 
 
Ingredienser:
 
4 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 liten burk röd stenbitsrom
1/2 dl dill 
 
Gör så här: 
 
Blanda creme fraiche och majonnäs.  Veva sedan i stenbitsrom och häll i dillen. Rör om. Klart att servera. 
 
 
Ugnsfolie runt kanterna. Klipp till remsor med sax och tryck fast.
 
 
Innan gräddning. 
 
Färdig. 
 
Resultatet tillsammans med den krämiga såsen och sallad. 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0