EVANGELINES FÖRSTA ORD

Den 29 augusti 2009 sa Evangeline mamma för första gången.
Hon är bara 4 veckor gammal.Jag bytte blöja på henne och hon var hungrig.
Sen gav jag magdroppar och hon blev lite ledsen. Sen gick jag till sängen och skulle mata henne.
Dock var jag tvungen att byta sida eftersom det ena bröstet var fullt.
Evangeline tappa nog tålamodet då eftersom hon var så hungrig och då kom ordet mamma fram.
Hon sa maaa-mmaaa det lät precis som att hon sa mamma.
Det var så härligt och jag blev så glad. Sen fick hon ju självklart bröstet så hon kunde bli mätt och belåten.
Jag talade om för henne att hon skulle få mat och hon blir alltid lika glad när hon får bli ammad av mamma.


6 TIMMARS SÖMN

Jag har verkligen världens bästa dotter!
Jag trodde jag skulle ha en tuff natt framför mig. Men gissa vad? Jag fick sova hela 6 timmar i sträck.
Jag vakna halv åtta och var helt utvilad. Sen bytte jag blöja på Evangeline och efter det gav jag hennes magdroppar samt amma henne. Sen lade jag mig i sängen och sov till 11.

Jag har även varit ute på en långpromenad med dotran (som Wille brukar säga).
Vi var ute med vagnen i nästan 2 timmar. Tog en sväng förbi Emelie också för hon ville ge ett paket till Evangeline. Det var ett par jättesöta jeans med hello kitty motiv och ett par rosa strumpor med blommor på.

Väl hemma igen så värmde jag en matlåda som jag haft i frysen. Sen har jag och Evangie legat och mysit i sängen hela tiden. Jag har kikat på TV också.

När vi var ute och gick så börja det ösregna. Jag fick springa in i 5:an på Ringvägen och stå där inne i trapphuset ett tag tills det lugnat ner sig. Det har verkligen varit ett konstigt väder idag. Ena sekunden blåste det och ösregna sen nästa så sken solen och det var supervarmt.

Jag känner fortfarande att jag är lite svag i bäcken när jag är ute och går. Jag måste helt enkelt ta det lite lugnare när jag är ute och går. Nej nu ska jag lägga mig ner och mysa med min dotter igen. Fast jag borde egentligen torka damm i sovrummet. Men vi får se hur mycket jag orkar.Evangeline ligger i pappas famn med sina nya vackra skor på sig.

MILITÄR PAPPAN WILLIAM

Får se hur det ska gå för pappa-William nu när han ska vara borta i helgen som jag skrev om i ett tidigare inlägg här på bloggen idag. Vem vet kanske han kommer hem snart? Han har ju så svårt att vara borta ifrån sin kära Evangeline.
Nu ska ni få se på bilder som jag tog på militär pappan William och bebis Evangeline idag innan han åkte.

Nu ska jag göra mig en kopp te och äta lite kvällsfika. Lite tråkigt att behöva göra det ensam bara och inte ha någon att diskutera med vid bordet. Men, men... som tur så har jag ju min vackra Evangeline.
Sen är det dags att vila för mig för jag har en lång natt framför mig. Men först måste jag bara en smutsig Evangeline.


William hade svårt att slita sig ifrån sin kära dotter.

EVANGELINE ALICE

Här kommer lite bilder på min älskade dotter Evangeline.
Fick hem papper på hennes namn idag också från skatteverket.

Evangeline Alice Åberg Harthey är hennes fullständiga namn.AMNING

De två första veckorna var nog värst skulle jag tro gällande ammandet och allt.
Det gjorde s fruktansvärt ont att amma så jag satt och grät samtidigt som jag amma Evangeline.
Redan på BB var det så. Mina bröstvårtor var fulla med blåsor och det rann blod av dem.
Det är verkligen inte lätt att amma som många tror. Det gör faktiskt ont!
William sprang iväg och köpte amningsnapp till mig på BB. Men när vi skulle koka den så sa barnmorskan STOPP.
Hon tyckte minsann att det skulle göra ont att amma och det var bara att tåla smärtan. Även fast jag kände att kroppen snart inte orka mer.
Dessutom hade jag så fruktansvärt ont efter själva förlossningen. Smärtan efteråt är värre än att föda barn.
Det gjorde så ont på grund av stygnen som jag fått. Evangeline kom så snabbt ut så att kroppen hann inte med. Jag fick till och med spruta så att livmodern skulle dra ihop sig. Det tog ju bara ca 4 timmar så var hon ute, och jag var förstföderska. Barnmorskan trodde att det skulle ta minst 8 timmar. Men jag jobba på så bra hela tiden så det tog bara 4 timmar. Dessutom tog jag ingen bedövning alls.
Jag blev sydd i åtminstone 10 minuter. Jag hade därmed en hel del stygn. Som strama och gjorde så fruktansvärt ont. Svanskotan hade fått sig en smäll också. Det tog ett tag innan man blev bättre. Jag trodde aldrig jag skulle bli bra, men nu en månad efter sp känner jag mig ganska så återställd faktiskt. Jag kan gå promenader och gå på toaletten och kissa utan att behöva gråta och ha ångest varje gång.

Nu fungerar amningen jättebra för mig. Nu vill jag verkligen mata Evangeline och ge henne bröstet. Det ville jag inte för ca 4 veckor sedan. Brösten är inte såriga längre och det gör inte så särskilt ont längre heller. De gånger det gör ont så använder jag amningsnapp. Bara så att brösten ska hinna läka. Sen återgår jag till utan amningsnapp igen.
Jag har mycket möjlk också. Ibland behöver jag bara mata Evangeline i 10 minuter, knappt det så är hon mätt. Ibland bara 5 minuter. Jag har nog ganska tjock mjölk. Hon går otroligt bra upp i vikt också, det syns verkligen på henne att hon växer.

Att kunna amma är en härlig sak. Själva närkontakten med barnet är helt underbart. Men det gör ont i början. Så ont så man bara vill flyga upp genom taket. Man vill bara skrika rakt ut av smärta. Men sen när man ammat ett tag och bröstvårtorna blivit vana vid slitaget, så är man så glad över att man inte gett upp och slutat amma. Vilket många faktiskt gör. Jag vill uppmana fler mammor till att inte sluta amma och ge upp hoppet bara för att det gör så ont. Jag är en av dem som hade så fruktansvärt ont, men ändå gav jag inte upp. Någonstans i bakhuvudet så visste jag ändå att det skulle bli bra till slut.

Nu älskar jag att amma. Dessutom har man alltid maten med sig vart man än går. Barnet mår också bra av att bli ammad. Bland annat så är immunförsvaret mycket starkare hos ett barn som ammas än hos ett barn som får ersättning. Sen finns det ju dem som inte har så tjock mjölk så de måste ge ersättning för att barnet ska bli mätt, men det är ju en helt annan sak.

Det känns verkligen som att man är värdefull och har en stor mening som mamma när man får amma sitt barn och ge barnet mat. När barnet skriker och är hungrig och ledsen så ger man bara bröstet och så blir barnet så lycklig.
Det är så fantastiskt att få vara med om detta.

Dock så är det en jobbig, lång och svår väg tills man får uppleva just detta underbara. För som sagt i början är det så hemskt så man är nära på att ge upp för att kroppen inte orkar. Dels för att man haft en förlossning som man är utmattad ifrån och sen ska man ännu till stå och amma när bröstvårtorna är såriga. Det är som att hela tiden stå och riva upp ett sår som gör ont. Dessutom har man jätteont i magen varje gång man ammar eftersom livmodern drar ihop sig efter förlossningen.

Många vet inte om detta. De ser bara det fantastiska med att amma. Många förstföderskor tror att det kommer vara lätt att amma. Men så är det icke. Detta som jag nyss berättat är sanningen. Men efter smärtan kommer belöningen!

EN HELG UTAN PAPPA-WILLIAM

Idag blir jag och min underbara lilla flicka ensamma hemma hela helgen.
William åker nämligen bort på övning.
Får se hur detta ska gå.
Första gången jag kommer vara helt ensam hemma med henne på nätterna.
Men det ska nog gå bra eftersom jag nästan är helt återställd.
Jag kan ta mig upp ur sängen själv och jag kan göra allt på egen hand nu.
Skönt! Trodde jag aldrig skulle bli bra igen. Men det blev jag tack och lov.
Men nu måste jag gå upp på nätterna och byta blöja samt mata henne. Tidigare har jag bara behövt gå upp för att mata henne medan Wille bytt blöja. Men jag klagar inte. Jag älskar min lilla principessa så mycket, så jag gör vad som helst för henne.

Mest synd är det nog om pappa-William tror jag. Han har haft gråten i halsen hela dagen. Han tror att jag inte ser, men det gör jag. Han är så otroligt ledsen över att behöva lämna mig och Evangeline hemma ensamma hen HEL helg.
Han får jätteont i magen bara han lämnar Evangeline över dagen. Så får se hur detta ska gå nu när han ska iväg på militärövning en hel helg, dessutom ska han åka långt bort så han kommer inte vara i närheten heller.

Som tur så har jag ju mina föräldrar här i samma hus, så det känns ju skönt. Så om jag behöver hjälp så kommer jag nog också att få det.

Ikväll ska jag bada min lilla tös för första gången sen BB. Tidigare har William gjort det för han har så gärna velat. Så nu blir det upp till bevis. Nej då, men jag ska i alla fall bada henne helt själv. Lika bra att jag lär mig, jag kommer ju inte alltid ha folk nära till hands som kan hjälpa mig.

Nu ska jag börja göra iordning mig. Jag har nyss duschat och ska snart gå ut med vagnen.
Förresten jag har köpt en duschcreme från Yves Rocher som luktar så otroligt gott.
Kaffebönor från Brasilien. Åh vilken härlig doft den har. Den luktar kaffebönor blandat med kola.
Så nu luktar jag supergott. Nästan så jag vill äta upp mig själv. Dessutom gör den huden jättemjuk så man behöver inte ens smörja in sig efteråt med lotion. Den är helt perfekt! Jag har en likadan som luktar apelsin också.

Nej nu är det slut snackat, för jag måste säga hej då åt min älskling och göra iordning mig själv + Evangeline som just nu ligger och pratar med mumisarna i sitt babygym.


EVANGELINES NYA MUMINBABYGYM

Här kommer lite bilder på Evangeline när hon för första gången ligger i sitt babygym, där hon leker, skrattar och har det väldigt roligt. Dessutom är det intressant med alla saker som hänger och spännande med nya grejer. Hon studerar allting väldigt noga. Hon är så duktig  och smart flicka.

Babygymmet köpte vi på Aros Baby eller Babyproffsen i Västerås. Den kostade närmare 700 kr.
Kommer inte ihåg det exakta priset, men över 600 kr och närmare 700 kr i alla fall. Men det var det värt.
IGÅR + IDAG

God Morgon!
Eller ja... för mig i alla fall, klockan är ju över 12. Natten har varit bra.
Vi kom hem sent igår ifrån Västerås då vi varit där en hel dag och shoppat saker åt Evangeline.
När vi kom hem så somna jag som en stock. Fast jag matade Evangeline först.
Jag behövde bara mata henne 2 gånger när vi var inne i Västerås. En gång på IKEA och en gång i parkeringshuset, i bilen. Annars så sov hon bara, och vi var där hela långa dagen. Helt otroligt. Men när hon väl vaknade och åt, så åt hon MYCKET! Fick ge av båda brösten till henne.

Hur som helst så sov jag från 24:00 till 03:30. Då jag mata henne. Sen nästa vända så vakna hon vid 8 och nästa gång vid 11. Däremellan har jag sovit. Hon är så underbar vår lilla flicka. Världens bästa!
Trots att vi hade med henne överallt igår i vagnen, så saknade jag henne så otroligt mycket för hon sov ju bara. Så jag mös lite med henne när vi kom hem sen.

Just nu ligger Evangeline i sitt babygym som jag köpte åt henne igår. Hon älskar den! Självklart så är det ett muminbabygym. Hon skrattar och är så glad över att få se på alla saker som hänger.
William köpte en mobil till henne. Ja alltså nu menar jag en mobil som man hänger ovanför sängen, så ni inte tror något annat. Det är massa olika djur på den i olika färger. Sen spelar den en jättefin melodi också "somewhere over the rainbow". Det är nästan så jag måste ha den på för att kunna somna. Väldigt mysigt. Den älskar hon också. Hon lyste verkligen upp när hon fick se på den igår natt.

Just nu är William i Avesta med bilen på service, och jag är hemma med Evangie. Senare idag när pappa kommer hem från jobbet så ska vi åka till Västerås igen. Pappa ska nämligen se på en lägenhet i Haga. En etta bara.
Jag ska ju börja plugga nästa år och pappa är så omtänksam och tänker på mig. Han vill nämligen att jag ska ha någonstans att ta vägen då, så jag slipper pendla hela tiden. Dessutom vill han ha en etta där för att då kan man ju vara där på helgerna, eller när man är ledig. Det finns ju lite mer att göra i Västerås än vad det finns i Fagersta om jag säger så...

Nej, snart måste jag äta frukost. Börjar bli riktigt hungrig nu plus att jag måste byta blöja på min dotter.

BVC

Igår var det dags för ett BVC besök igen. Nu är Evangeline 4 veckor gammal och hon har gjort enorma framsteg.
Hon är så otroligt duktig. Hon kunde följa oss med ögonen jättebra. Fast det kunde hon redan när hon var 2 veckor gammal. Jag hade en liten leksakskanin som skramlar som jag skramla med från sida till sida och hon följde med jättebra med både ögonen och huvudet. Hon har full koll på allt.

Hon väger nu 4 565 g och är 55,5 cm lång. Hon växer så fort, och hon har blivit en stor tjej. Men det är bra för då har dem bättre immunförsvar.

Evangeline är vaken mer nu också. Hon kan ligga vaken och prata samt röra på sig väldigt länge. Hon har sin gosedjursgroda som hon pratar med hela tiden. Hon älskar verkligen den.

Åh vad jag älskar min dotter. Hon är den bästa i hela världen. All smärta jag har gått igenom är definitivt värt det.


Lycklig mamma med fin dotter


Världens snällaste bebis har jag


Jag med min otroligt vackra dotter


Pappa och dotter

Irritation

Jag skrev nyss ett långt inlägg som bara försvann! Inte blev det sparat i arkivet heller!
Man blir ju så glad! Åh var irriterad man blir på sånt.
Där försvann min dyrbara tid i onödan.
Jag får väl skriva om det sen när jag har tid igen.

Ny design

Jag har fixat en ny design här på bloggen.
Den gamla var ju så tråkig.
Eftersom jag nyss blivit mamma och inte har så mycket tid över till att sitta här vid datorn, så hjälpte min vän Linda mig med designen. Väldigt snällt och omtänksamt av henne.
Ni kanske förstår att rosa verkligen är min grej!?
Bloggen blev mycket roligare nu när den blev lite mer personlig än tidigare.
Måste dock fixxa till rubrikerna lite eftersom g, y, p och lite såna bokstäver inte syns nertill.

Vad tycker ni om min nya design?

BVC besök

Idag var det dags för BVC besök.
Evangeline är idag 3 veckor gammal. Tänk vad tiden går.
Allt gick bra hos BVC.
Hon hade gått upp från 3960 g till 4360 g, på bara en vecka.
Jag måste ha dunder mjölk. Hon äter verkligen bra.
Ibland får jag amma henne ganska ofta också. Hon säger alltid till när hon är hungrig.
Förra veckan var hon 53 cm lång och idag var hon 55 cm.
Hon är så duktig vår flicka.
BVC sa också att Evangeline är så otroligt duktig redan.
Hon följer medså bra med ögonen. Hon kan fokusera jättemycket.
BVC-Kristina blev helt förvånad över hur duktig hon är. Hon ska inte kunna det förrän nästa vecka, när hon är 4 veckor gammal. Men hon kan det redan. Det kunde hon sedan hon var 2 veckor gammal. Hon lär sig snabbt.

Evangeline är världens snällaste bebis. Vi får sova så bra om nätterna. Hon vaknar oftast bara 2 gånger när hon är hungrig, sen lägger vi henne i vaggan så somnar hon igen. Hon skriker ingenting, det enda hon kan göra är klaga lite och prata på. Därför kan det också vara lite svårt att vakna ibland eftersom hon inte är så högljudd av sig.
Jag älskar denna flicka så otroligt mycket. Kärleken till sitt barn går helt enkelt inte att beskriva.
Det är inte samma kärlek som till sin partner, utan detta är en alldeles speciell kärlek.
Man har ett speciellt samband med varandra, och det är alldeles underbart.
Ens eget barn är det bästa som finns!Evangeline ligger i sin vagga och sover så sött.
Hon är så underbart snäll. Värdens bästa bebis.

Annons i Fagersta-Posten

Idag var Evangeline med i Fagersta-Posten.
Vi skickade in en privatannons. Denna kostade ungefär 300 kr.
Men det var det värt.

Sista dagen som tonårsmamma

Idag är det sista dagen som jag är tonårsmamma, för imorgon blir jag 20 år och då är man minsann vuxen kvinna.
Det känns så underbart att fylla 20 år och redan ha en underbar liten bebis.
Hur känns det nu då?
Tja... det känns faktiskt lite speciellt att jag ska fylla 20. Det som gör det ännu mer speciellt är just att jag har en liten dotter på snart 3 veckor (tiden går så otroligt fort, redan 3 veckor).
Men jag hann ändå bli en tonårsmamma, känns lite häftigt faktiskt.
Nuförtiden så skaffar ju alla par barn så sent i livet. Finns inte många som blir unga föräldrar.
Hur ska min födelsedag firas då?
Jag ska bara bjuda min familj på fika hem till oss. Jag hade tänkt att inte ha någonting alls först, men sen så ångra jag mig. Klart jag ska fixa någonting på min födelsedag. Något litet bara som jag orkar med. Har inte återställt mig riktigt än och jag har inte fått in vardagsrutinen än. Det är en stor omställning att få barn, och det tar tid att "reparera" sig efter en förlossning.
Men det ska i alla fall bli köttfärspaj som min syster Maria lovat göra och sedan ska jag göra pastasallad till det. Vi har också köpt alkoholfri champagne. Sen ska jag baka en tårta och det blir också lite annat smått och gott.
Det kommer nog bli bra. Vi vill inte ha så mycket folk nu när Evangeline är så liten, men det är ju alltid kul när man får besök. Dock inte i så hemskt stora klungor för det orkar vi inte med.
Jag måste ju amma stup i kvarten också.

Min sista dag som tonårsmamma ska jag baka tårta och bara mysa med min underbara dotter Evangeline.


Evangeline

Välkommen till världen vår älskade dotter Evangeline.
3695 gram och 50 cm lång.
Förlossningen tog 4 timmar och 21 minuter. 13:21 blev det magiska klockslaget då vi fick se dig för första gången.
Hon bestämde sig för att komma till oss den 27/7-09. Fyra dagar efter BF.
Ett datum som vi aldrig kommer att glömma.
Ett datum då mitt och Williams liv förändrades till det bättre.
Vi älskar dig mest av allt Evangeline.
Världens finaste flicka.
Idag är hon exakt en vecka gammal. Tänk vad tiden går fort!
Hon blir bara sötare och sötare för varje dag som går.
Jag kan helt enkelt inte sluta se på henne, ännu svårare är det att förstå att hon är min/vår.
Kärleken till sitt barn är så stark så det går inte att beskriva!Nybliven och otroligt lycklig men trött mamma vid förlossningen i Västerås


RSS 2.0