Köttpirog

Tid: ca 1 ½ timme

24 små eller 12 stora.

Pirogdeg:
Jäst 50 g
margarin eller smör 50 g
mjölk 2 dl
salt  1 tsk
ägg 2 st
vetemjöl ca 9 dl

Fyllning:
margarin eller smör 2 msk
stekt köttfärs 3 dl
zucchini 1 hel
bacon ca ett paket
gräddfil ½-1 dl
salt ½-1 tsk
peppar ½ krm

Pensling:
Ägg

Såhär gör du:
Smula ner jästeni en degbunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37 grader.
Häll det över jästen och rör om tills den är upplöst.
Tillsätt saltet och de lätt uppvispade äggen men spara lite av dem till penslingen.
Arbeta i det mesta av mjölet för hand eller med maskin. Strö lite mjöl över degen.
Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Förbered fyllningen. Stek köttfärsen tillsätt den hackade zucchinin, bacon, gräddfil samt salt och peppar.
Kavla ut degen så att den är knappt 1 cm tjock. Ta med mått ut rundlar ca 9 cm eller 14 cm beroende på om du vill ha stora eller små piroger.
Lägg  på 1-1½ msk av fyllningen. Pensla kanterna med ägg. Vik degen så att pirogerna blir halvcirkelformade.
Tryck till kanterna med en gaffel. Lägg pirogerna på smord plåt eller bakplåtspapper.
Låt dem jäsa 10-15 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg.
Grädda pirogerna mitt i ugnen. Små piroger 225 grader i ca 10 minuter och stora piroger  200 grader i ca 15-20 minuter.

Pirogerna går utmärkt att frysa.

Man kan givetvis byta ut fyllningen till det man själv vill ha. Men jag rekommenderar detta recept.







Så här blev mina piroger.


Kommentarer
Jenny

tack för att du sa till! ska göra ikväll eller i morgon och frysa in.. Passar ju perfekt som lunch eller mellanmål.. tack tack tack.. :)

2009-06-07 @ 14:18:19
URL: http://ww.jenny2009.bloggagratis.se
Elin svarar

Det var så lite så :) la in receptet för din skull eftersom du fråga :D men det är bra det. Det är roligt när man kan dela med sig. Hoppas det smakar bra :D

2009-06-08 @ 20:37:33
URL: http://elinalice.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0