DAGENS BÄSTA

I morse när jag höll på att baka tårta inför min fest, så ringde det på dörren, och jag öppna.
Där stod jehovas vittnen. Gissa vad de fråga?
"Hej! Har du någon vuxen hemma?"
Då svarade jag: "Nej tyvärr!"

Hahaha! Förstår ni hur svårt jag hade det från att hålla mig ifrån asgarv!?
De trodde inte att det var jag som bodde där, alltså som delägare av lägenheten.
De trodde jag var en liten unge.

Nu blev jag i alla fall av med dem, och det må jag säga var på ett mycket roligt sätt.
Jag fick mig i alla fall ett gott skratt.
HEMSKTJag fick rysningar i hela kroppen när jag såg detta. 
Sådär skulle jag aldrig göra utan att sätta bromsen på vagnen på.
Barnet hade verkligen en skyddsängel som vakade över honom.

Barnvagnen rullar ned framför tågetBabyn klarade sig mirakulöst

  Publicerad 16 oktober 2009 - 10:50
Uppdaterad 16 oktober 2009 - 11:08


Barnvagnen rullade ned på spåret - precis när tåget kom. Ändå överlevde mirakulöst en sexmånaderspojke i Melbourne, med bara en bula i huvudet.

-Lyckligtvis satt han fastspänd i vagnen vid tillfället, vilket förmodligen räddade hans liv, berättar sjukvårdaren Jon Wright för tidningen Sun Herald.

Hela händelsen fastnade på film, i bilder från en övervakningskamera som snabbt spreds över världen på fredagen.

Där visas hur pojkens mamma för sent upptäcker att vagnen så sakteliga håller på att rulla ifrån henne på perrongen. Hon snubblar till när hon sträcker sig efter vagnen som kraschar ned på spåret - och omedelbart körs över av ett pendeltåg.

När tåget väl stannade visade det sig att vagnen med pojken släpats med i nästan 30 meter, under tiden som lokföraren desperat försökte få tåget att sakta in. Tillkallade sjukvårdare kunde dock snabbt konstatera att pojken klarat sig bra.

-Det enda han behövde var lite mat och en napp, sade Wright.

Händelsen inträffade på Ashburton-stationen i torsdags och utreds nu av både polisen och Connex, som sköter den berörda pendeltågs-trafiken.

-Det här kan tjäna som god lärdom för föräldrar att alltid se till att deras barn är fastspända, oavsett vad de färdas i, sade Wright till Sun Herald.

(http://svt.se/2.22584/1.1731880/barnvagnen_rullar_ned_framfor_taget)

FIKA OCH BEBISAR

I torsdags bjöd Josefin hem oss alla mammor och bebisar från föräldragruppen på fika.
Det var riktigt trevligt att få träffa alla och prata lite om allt. Mest blev det prat om förlossningar, bebisarna och om hur livet som mammor blivit. Riktigt kul att få prata med några som är i samma situation. Man förstår varandra på ett helt annat sätt. Det var nog roligt för Evangeline också som fick träffa så många bebisar.
Det var Evangelines första fest.


Föräldragruppen Linnéa.
Ser ni att Evangeline gäspar? HAHA!
Hon är då störtskön.BebisarEvangeline och Oscar

SAGOR

Jag har läst minst en saga för Evangeline nu varje kväll/natt. Hon älskar det. Hon ligger och lyssnar på mig och ibland så pratar också hon. Hon ser och studerar bilderna som finns i boken.
Den första sagoboken heter den. Jag vann den när jag var liten då jag var bäst i en teckningstävling i hela Västmanland. Min teckning finns nu bevarad vid arkivet i Västerås.
Boken innehåller närmare 160 sidor, och jag har redan läst över halva på bara några dagar.
Det är så roligt att läsa för henne, speciellt när hon själv tycker så mycket om det.
De bästa sagorna finns samlade i en bok. Mamma läste den för mig, och nu läser jag den för henne.
Det känns så underbart att få göra en sån sak. Något man alltid på något sätt drömt om.
Mamma sa att när jag får barn ska jag läsa just denna bok, bland många andra utav mina böcker, för mina barn. Och så blev det. Känns som  att det inte alls var så lång tid mamma sa så till mig.
Men jag är lyckligare än någonsin att få läsa sagor för min lilla dotter. För jag vet hur härligt det var när mamma lade sig ned bredvid mig i sängen och läste, då jag fick se på alla bilder och bara drömma mig bort i sagornas värld.


God natt och sov gott min lilla Toker.

SÅ HÄR ÄR DET...

Jag har inte alls hunnit blogga nu på den senaste tiden, inte alls lika mycket som jag vill.
Finns så mycket jag vill berätta för det har hänt så mycket. Men jag kan försöka stapla upp lite.
Evangeline har nämligen hållt mig undan från datorn. Hon vill bara vara med mig. Så fort jag lägger henne i sängen eller någon annan stans så börjar hon gnälla. Ibland är hon dryg med mig också fast jag håller i henne.
Man måste hela tiden underhålla henne för att hon ska vara nöjd.
Dessutom försöker jag se på TV ibland och det vill ju såklart hon också. Men jag tycker inte hon ska göra det så då måste jag hitta på något annat åt henne.
Hon har också börjat med att hon ska gnälla på natten när jag ska sova,  runt 1-tiden. Ibland är hon helt omöjlig. Hon vill inte ta bröstet och hon vill inte ligga ner... Nej man ska helt enkelt gå runt med henne eller gunga och sjunga. Ibland vill hon inte sova själv utan vara i mammas famn.
Även om jag känner mig helt utmattad ibland så älskar jag henne så otroligt mycket. Det kunde ju varit värre. Hon kunde haft kolik och skrika hela nätterna eller liknande. Men det gör hon inte. Hon skriker sällan, hon gnäller bara. Här är lite saker som hänt i veckan i korthet:

- Ingegerd och Nina samt lilla Texas kom hem till mina päron. Trevligt. Texas är ett riktigt litet charmtroll han ville busa med mig hela tiden.

- Wille har jobbat hela tiden så jag har skött hushållet + Evangie all by my self.

- Jag har varit utmattad och känns mig orkeslös. Men min mamma pressade morotsjuice åt mig och lagade mat.

- Jag har haft ont i magen och bara suttit inne och mysigt med min kära dotter.

- Sålt bäddsoffan.

- Ingegerd har varit mycket hos mamma och jag har varit med dem och pratat lite samt haft trevligt. Hon har ju tagit mitt gamla rum nu (hehe). Fast hon gillar att sova i min gamla säng, den är så mjuk och skön. 

- Jag har sett på Skönheten och Odjuret. Älskar den filmen.

- Tagit en långpromenad med Emelie och Evangeline i vagnen.

- Mijo har köpt presenter åt Evangeline. Massor med fina kläder och en supercool jacka. Han kom med ett stort paket. TACK!

Ja... Jag har gjort en hel del, men jag tänker inte skriva upp allt. Jag har i varje fall haft fullt upp. Sköta Evangeline, laga mat, handla mat, gå ut på promenader med vagnen och försöka städa hushållet.
Samt försöka få lite sömn. Jag planerar också otroligt mycket hela tiden. Inför jul och hur vi ska göra med dop, ska det bli något dop och hit och dit. Saker som måste inhandlas för Evangeline växer så fort.
Jag vet inte om jag hinner sitta här så mycket eftersom min dotter kräver så mycket av mig desto mer hon växer. Och det är jag också glad för. Att det finns någon där som älskar en och som är beroende av en. Hon är helt tveklöst den mest undebaraste som finns och det bästa som hänt mig.

BÄDDSOFFAN SÅLD

Bäddsoffan sålde jag i tisdags och den kom ut på blocket.se sent på måndagskvällen ca 22:00.
Dagen därpå, tisdag, ringde en kvinna vid 10:30 på morgonen och ville så gärna ha soffan.
Så fort trodde jag absolut inte att det skulle gå. Jag trodde ingen ville ens ha den, men jag tyckte ändå att det var värt ett försök.
På kvällen kom hon och hennes man och hämtade soffan.
Jag sålde den för 500 spänn.
Kunde nog ha fått mycket mer för en sån bra bäddsoffa, men med tanke på att vi fick den gratis så var det enormt bra att vi faktiskt fick 500 kr för den. Inte illa att få så mycket för något man fått liksom.
Känns skönt nu när man har lite mera plats. Vi ansåg att vi inte behövde den.
Nu är jag 500 kr rikare! Men dem måste jag hålla hårt i. Jag sparar dem tills jag verkligen behövder dem.


Vår kära sköna soffaJag måste säga att nu i efterhand kommer man nog allt att sakna den lite.
För den var så stor och bekväm att sova på.

EARTH SONG - WORLD ENVIRONMENT DAY

Här är en musikvideo av Michael Jackson. Jag ska säga er att jag lyssnade sällan på hans musik förut. Men nu har jag börjat inse hur mycket den människan brydde sig om vår värld och dess människor.
Han var den enda som försökte skapa förändring till det bättre genom sin musik.
Om ni ser på denna video så förstår ni. Den är hemsk. Men det är ju bara sanningen. Såhär dåligt mår vår jord och det är vi människor som förstör den. Nog för att jag redan visste det. Men än en gång blev jag påmind om hur illa det faktiskt är. Vi tar ju kål på allt. Djur, människor och naturen samt det allra viktigaste nämligen vår planet Tellus.


Här kommer Earth Song av Michael Jackson:

VÄSTERÅS TRIPP

Igår vad det en händelserik och mycket trevlig dag tillsammans med min familj.
Willia, pappa, jag och lilla Evangeline åkte iväg till Västerås på en biltur. Pappa skulle kika på en lägenhet där på Malmaberg, en etta. Efter det drog vi in till stan för att äta sallad på Vivaldi. Superduper gott.
Men gissa vad som hände då? Något som inte har hänt på så länge jag kan minnas, jo jag bet mig hårt i tungan.
Det ömmade och började rinna blod. Jag kände verkligen hur uppsvälld tungan blev. Usch vad ont det gjorde. Jag hade ont hela dagen. Tungan bara värkte. Fy så hemskt. Jag ska då aldrig pierca min tunga.
Efter maten så gick vi till Chantel's, tror jag det hette?, och fika lite. Jag åt en ringmunk med choklad överdrag. Mums. Och drack en kopp te till.
Efter det gick vi runt lite på stan, men jag köpte ingenting. Men jag hittade en jättefin tröja och ett par leggings på Ginatricot som jag verkligen skulle vilja ha. Åh ni förstår jag blev så ledsen nu när jag inte har pengar. Men, men sånt är livet. Tror jag bara har 80 spänn kvar på kortet. HAHA!
Men jag måste säga att jag varit mycket duktig med mina pengar. Jag har bara handlat mat för dem och saker som behövs till hemmet.

Anyway... Efter stan så åkte vi till Erikslund för att kolla in den nya Elgigantern som startat där. Jag tror den var större än Media markt alltså. Jättestort var det. Jag hitta en massa saker som jag vill ha.
En systemkamera, en dataväska, filmer, en TV, stavmixer och massa annat. Men man kan ju inte få allt. Men drömma kan man ju alltid göra.

Efter det åkte Wille till Burger King för jag ville ha en burgare innan vi åkte hem. Sen stanna vi till vid Ica Maxi också för vi behövde olja och smör hem. Sen var det bara raka vägen hem. Vi var borta i närmare 7 timmar. Tiden bara flyger iväg när man är i Västerås.

Väl hemma stanna vi uppe ganska sent och diskuterade lite dop. Vi kanske ska ha dopet till våren. Men vi vet inte. Närmare 100 personer har vi tänkt att bjuda. Men det måste finnas pengar också, och till våren så har vi så otroligt mycket att stå i. Men som sagt vi får ta det sen när vi är där.


Utanför köksfönstret ser man nu att träden är gula. Jag tycker hösten är så vacker med alla olika granna färger på trädens löv.


Evangeline gillar inte att sitta i sin barnbilstol. Men hon somnade när vi började åka.


Själv så var man ganska trött, men det var skönt att komma iväg lite med familjen.


Min underbara


Älskade barn


Hon tyckte det var jätteroligt när jag lekte med min hand framför henne och prata med henne. Hon titta på handen och skrattade jättemycket. Men när jag tog bort handen blev hon lite ledsen.


Världens snällaste bebis.
Hon sov under hela tiden vi var i Västerås. Men när vi satt och fika var jag tcungen att väcka henne och ta upp henne ur vagnen. För mitt ena bröst höll på att explodera. Det var så mycket mjölk i den.
Men hon åt som bara den och efter det fick hon sova igen.
Då var mamma mycket mer lättan när bröstet inte gjorde ont.

VIKTIGT MEDDELANDE FRÅN EVANGELINE

Evangeline har något mycket viktigt att säga till er alla.
Hon har börjat prata så otroligt mycket nu på den senaste tiden.
Fast dock inte så mycket när jag tar fram kameran. Men i babygymmet eller när hon är i min famn så pratar hon på non-stop. Hon är så härlig. Och hon försöker verkligen forma ord med tungan och munnen. Ibland härmat hon mig beroende på hur jag gör med min mun. Hon är så otroligt begåvad. Jag vet att jag skryter mycket om henne. Men det är tillåtet att göra det om sitt eget barn. Jag är helt enkelt en stolt mamma.


OPERATION

Idag gick jag på en läkarundersökning här i Fagersta vid lasarettet på barnmorskeavdelningen.
Jag har inte riktigt slutat blöda än efter förlossningen, så jag var tvungen att undersökas.
Barnmorskan hade tidigare sagt till mig att det nog krävs en operation. Mycket riktigt var det så. 
Läkaren undersökte mig, inte alls så särskilt roligt eller bekvämt, och det visade sig att jag hade en granulationsvävnad tror jag det hette.
Utav stygnen som jag fick efter förlossningen har den uppstått. Det läkte inte riktigt som det skulle. Så det stack ut en stor bula där inne som blödde.
Han sa att det går att tas bort med lokalbedövning. Han hämtade instrument och jag fick hoppa upp i stolen igen. Barnmorskan kom också in och höll mig sällskap. Sen stack det till, långt där inne utav sprutan.
Stora instrument hade han. Bara tanken på att han var där nere och grävde med så stora saker fick mig att darra lite. Men jag höll mig lugn. Jag stirrade rakt upp i lampan. Barnmorskan smekte mig på pannan och sa att jag var så otroligt duktig som var så lugn och som inte sa ett pip. Det nämnde hon flera gånger.
Men jag födde ju barn utan bedövning så då klarar man väl av vad som helst!?

Jag kunde höra hur han klippte med saxen där inne. Det lät inge vidare i mina öron när jag visste vart han var och klippte. Men han var ju tvungen att få bort den.
det var ganska jobbigt faktiskt. Att han grävde och greja där. När allt var klart så fick jag en binda eftersom jag kan blöda ett tag nu. Jag får heller inte bada. Nu känns det som man nyss kommit hem ifrån förlossningen igen. Jag har lite ont och är ganska öm. Men det är sånt man får ta tyvärr.

William och Evangeline var med mig som mina stöttepelare och det kändes tryggt att ha dem där. Evangeline skrek till där ett tag. Hon sa nog: "Låt bli min mamma!" Fast Wille tror att hon sa:"Låt min gamla lägenhet vara!" Ja lite kul hade vi i alla fall.

Jag hade en lätt förlossning, och doktorn berömde mig för det eftersom det är tydligen inte alls vanligt att det går så bra och så fort som det gjorde för mig, men jag har haft problem nu i efterhand istället.

Nu är operationen över och jag hoppas att jag snart ska läka ihop ordentligt och bli bra. För jag orkar inte med fler mediciner eller operationer. Nu vill jag bara låta allting läka ifred och inte att folk ska slita occh peta i en på ett sånt känsligt ställe. Speciellt inte efter att man för inte så länge sedan genomgått en förlossning.

VACCIN FARLIGARE ÄN INFLUENSAN

Jag hitta en artikel om det nya vaccinet idag på: (http://www.sourze.se/Vad_du_inte_visste_om_svininfluensan_10685766.asp)

Jag
tycker att den är värd att läsa.
I ett tidigare inlägg skrev jag att Pandemrix, det nya vaccinet, kan vara farligare än själva influensan. Och enligt den här artikeln verkade jag ha helt rätt!

"Det här skriver Dr Russell Blaylock, professor i neurokirurgi och biologi och ansedd som en av USA:s främsta inom sitt område, i en artikel publicerad den 7 juli i år kallad “Är vaccinet farligare än svininfluensan?"

Dr Blaylock varnar inte bara för kvicksilvret i det nya vaccinet, vilket han menar kan leda till både autism och schizofreni för barnet om gravida får det. I en nyligen gjord intervju i Dr Bill Deagles utmärkta radioprogram The Nutrimedical Report ger han även en utförlig beskrivning av farorna med Skvalen, en adjuvant, det vill säga tilläggsbehandling i vaccin för att få snabbare effekt.

Skvalen är ett kolväte och antioxidant som finns i människans hjärna och nervsystem där den fyller viktiga funktioner. Om man däremot injicerar det så går immunförsvaret till attack. Problemet är att det angriper inte bara det Skvalen som injicerats, utan även allt det naturliga Skvalen som är så viktigt för vår hälsa.

Förutom Skvalen ska det nya vaccinet tydligen innehålla bland annat följande:

Polysorbat 80, något som innehåller etylenoxid vilket är giftig att inandas. Ämnet irriterar både huden och andningsapparaten och inandning kan göra att lungorna vätskefylls flera timmar senare.

Tiomersal, vilket innehåller kvicksilver, ett av jordens giftigaste ämnen.

Fosfater, bland annat dinatriumvätefosfat som sägs vara mycket giftigt för vattenrelaterade organismer och kunna orsaka högt blodtryck, sämre sköldkörtelfunktion, höjt blodsocker, myrkrypningar, sömnlöshet och muskelsmärta.

Värt att notera under den hysteri som råder är att enligt WHO:s senaste mätningar så har cirka 1 700 personer i världen hittills dött av svininfluensan, medan den vanliga influensan sägs döda mellan 250 000 och 500 000 per år.

Det finns 24 olika vetenskapliga artiklar i 10 olika länder om skvalen och dess skadliga effekter. Bland annat så har den Polska Vetenskapsakademin gjort studier som pekar på att skvalen allvarligt kan skada hjärnan och nervsystemet. En studie från 2002 visar på att skvalen också är ansvarigt för Gulf War Syndrom vilket bland annat inkluderar symtom som kronisk trötthet, yrsel, hudproblem och fibromyalgi.

Amerikanska FDA, Food and Drug Administrations rapportsystem över vaccinskador innehåller ca 11 000 rapporter/år om allvarliga reaktioner. De tror att bara 10 % av alla vaccinationsskador rapporteras överhuvudtaget. Det stöds av NVIC, National Vaccine Information Centers undersökningar som visade att i New York vara det bara 1 av 40 läkarmottagningar som rapporterade skador eller dödsfall efter vaccinationer, med andra ord: 97,5 % rapporteras aldrig.

Vad vi däremot vet är att nyligen gjorda studier visade att när barn i Storbritannien fick Tamiflu mot svininfluensan så drabbades över hälften av biverkningar som illamående och mardrömmar. Medicinen är inte lika harmlös som folk verkar tro sa en brittisk läkare till Pulze Magazine och studierna gjorda av brittiska motsvarigheten till Socialstyrelsen visade att biverkningar är mycket vanliga.

Ett av de två bolag som fått uppdraget att framställa vaccinet mot svininfluensan är The Baxter Company som varit inblandade i två gigantiska skandaler. Det första var när tiotusentals blödarsjuka injicerades med HIV-virus, inklusive tusentals barn, och Baxter fortsatte sälja vaccinet även efter att smittan var känd.

Den andra var när Baxter släppt ett influensavaccin som innehöll fågelinfluensavirus till 18 länder. Tack vare att ett labb i Tjeckien upptäckte viruset i vaccinet undvek vi en världsomfattande epidemi då. Novartis, det andra företaget, klargjorde nyligen att de inte kommer att ge något gratis vaccin till fattiga länder, alla ska betala."

HAPPYFACE

Här kommer en video på Evangeline när hon är superglad. Hon verkligen skrattar jättemycket.
Hon tycker det är så roligt när jag gör pussljud.
Man kan inte låta bli att skratta när man ser på den. Hon är alldeles för söt.

Evangeline är nu 11 veckor gammal.


VECKANS MATSEDEL

Nu har jag varit duktig idag. Jag har nämligen satt mig ner och gjort iordning veckans matlista.
Så imorgon måste jag handla massor.

Såhär ser den ut:

Tisdag: Flygande Jacob

Onsdag: Pasta med broccoli och paprikasås

Torsdag: Lasagne

Fredag: Fyllda spättafiléer

Lördag: Min egna black & white dvs ugnstekt karré med hemmagjorda klyftpotatis, kokade morötter samt bearnaisesås och rödvinssås

Söndag: Spenatsoppa

FÖRLOSSNINGEN I BILDER del 1

Här kommer min förlossning i bilder. Från den 27/9-2009, Västerås förlossningsavdelning.Så här såg jag ut dagen före min lilla Evangeline kom ut.


Kl:08:14 uppkopplad med CTG vid förlossningen.


Trots värkar så var jag ändå glad. För snart skulle jag få träffa min efterlängtade bebis.
Detta var inne på vårt förlossningsrum. Jag fick direkt gå in på förlossningsrummet och blev undersökt där.
4 cm öppen, bebis mår bra.


William hade inte sovit någonting och såg ut såhär inne på förlossningen.


Barnmorskan sa att idag ska vi bli föräldrar.
Att få höra det var helt underbart.


Längst ner är mina värkar, och högst upp är bebisens hjärtslag.


Jag andades igenom alla värkar. Tog aldrig bedövning eftersom jag klarade av att andas så bra igenom dem.
Fick hela tiden beröm för att jag var så duktig.
Jag behöll fokus hela tiden.


Sen fick jag ta på mig förlossningskläder. Otroligt snygg blev man.


"Rocken" var i alla fall bekväm.


En sista magbild var jag ju tvungen att ha.


Man fick ta på sig en supersexig nätbyxa med en stor blöja i. Utifall mitt vatten skulle avgå.
Men vattnet avgick inte förrän jag fick krystvärkar.
Då krysta jag så hårt så vattnet flög ut rakt på Wille och till andra sidan rummet.
Då fick minsann barnmorskan ställa sig och städa.


Humorn hade jag kvar i alla fall. Trots situationen.
Jag var ju bara tvungen att visa upp hur snygg jag var.


Sen fick jag ett till skynke eller rock på mig, eftersom den vita var genomskinlig och jag skulle gå fram och tillbaka i korridoren med ett gåbord. Det var bra eftersom då tränger barnet sig längre ner.


Det var ganska roligt. William skratta mest åt mig bara hela tiden.
När jag fick värk så stanna jag och luta mig framåt mot den stora "rullatorn" och Wille masserade mig hårt i korsryggen medan jag andades.


kl.09:20 blev det dags för en varm dusch som smärtlindring. Jag rekommenderar det verkligen. Det var superskönt när man har ont. Att duscha kokhett. Det bara ånga ut ur duschen. William fick lite panik där inne för han tyckte det blev för varmt.


kl.09:48 var jag påklädd igen och då blev jag uppkopplad med CTG.
Nu 6 cm öppen.


ca 40 minuter senare var jag fullt öppen, 10 cm, och då var det dags att börja krysta.
Jag provade lustgasen lite. Den var ganska bra, men man tappar lite kontrollen över kroppen.
Jag fick byta ställning till stående på knä i sängen.
Barnmorskan tyckte jag skulle göra det.


Men det hände inte så mycket när jag krystade i denna ställning. Så jag ville lägga mig ner igen för det var inte lika påfrestande tyckte jag. Fast det var lite obehagligt att byta ställning igen för jag kände ju att barnet var på väg ut. Jag fick lägga upp benen på fotstöd och vid varje värk gjorde jag en situp samtidigt som jag tröck på.
Ibland fick undersköterskan känna på min mage när den blev hård så att jag visste att jag skulle krysta.
För lustgasen hade gjort mig lite "lullig" och jag kände inte riktigt när jag skulle krysta.
Ibland hann jag knappt ta luft eftersom jag skulle trycka på hela tiden.
13:21 var hon ute. Min underbara dotter Evangeline. Förlossningen tog 4 timmar och 21 minuter.

Tradition och Arv i Modern tid

Jag har gett ut en bok vid namn ”Tradition och Arv i Modern tid”. Nu är det dags att trycka upp den igen.

Boken handlar om hembygdsgården i Västanfors, Fagersta. Ni kanske har läst om mig och min bok tidigare i Fagersta-Posten? Om inte så ska ni få en kort redovisning.

 

Som projekt har jag under ett års tid forskat kring historian bakom hembygdsgården och dess stugor som befinner sig där. Vilka som har bott där, hur levnadsförhållandena var och vart ifrån stugorna egentligen kommer ifrån, innan de tog sin plats på hembygdsgården. Det finns även mycket information om vad hembygdsgården sysslar med nuförtiden. Olika jämförelser mellan dåtid och nutid har även gjorts.

 

Gammaldags jul är ett evenemang som jag lade särskilt stort intresse på. Boken innehåller därför mycket information om hur julen firades förr, i jämförelse med hur den firas idag.

 

Boken innehåller över 100 sidor och är mycket spännande och lärorik. Den innehåller även mycket fotografier som jag själv tagit. Fotografierna har olika former, som lyfter fram dess karaktär mer. Hela boken är färggrann och den är rolig att både läsa och se i. Språket är lättläst. Gå inte miste om denna bok som ger er en upplevelse som ni aldrig kommer att glömma.

 

Vuxna lär sig mycket om historia vid läsande av min bok, och barn kan se på alla bilder och lyssna till hur de vuxna berättar om historierna. Min bok är helt enkelt ett bra sätt att lära sig något nytt och intressant.


Jag håller just nu på att samla in intresseanmälan till denna bok, och jag har redan fått in några stycken. Är du/ni intresserad? Hör av er i så fall genom att skicka en kommentar.Här kommer några bilder på/ur boken:

ANGÅENDE TV-TITTANDET

Angående allt det här med TV-tittandet som jag skrev om i ett tidigare inlägg. Folk verkar ju ha gjort en så stor big deal av det. Jag vet att allt man skriver uppfattar människor olika. En del kommentera om saker som inte ens hade med mitt inlägg att göra. De gjorde sin egen grej av det, och lade till saker som de tyckte skulle höra dit, fast jag inte ens skrivit något om det. Så sluta säga saker om ni inte är 100 på att det verkligen är så. Visst kan man ha sin egen åsikt, och det är bra! Det ska man ha. Och jag blir givetvis glad av att få kommentarer då man kan säga sin point of view. Jag blir inte arg för det för att någon inte tycker lika som mig.
Men när det gäller denna sak så kommentera folk som inte ens kan någonting om ämnet, men ändå tyckte att de kunde så mycket. Nu tänker jag inte dra er över en kant eller som en del sa "göra påhopp". Utan nu uttrycker jag mig om hur jag känner. Sen om ni har en annan åsikt. Så bring it on.
Men att tro att man kan allt, fast man egentligen har fel så hur smart är det? Jo man dumförklarar sig bara.

Det jag menade med mitt inlägg var att JAG inte kommer låta MIN dotter få se på TV förrän hon är så gammal så hennes hjärna klarar av det. Spädbarns hjärnor är ju inte fullt så utvecklade som våra vuxnas.
Barn kan därför få epilepsi eftersom det är så mycket ljus och snabba rörelser. Ibland är det ju så till och med jag får ont i huvudet eller det tar för mycket på ögonen för att jag ska kunna se. Tänk då på de stackars små barnen som inte alls hänger med. Det blir helt enkelt för mycket för dem.
Men det jag menade var att ni som låter era barn se på TV, låt dem göra det då. Det är inte mitt beskymmer. Jag ville bara varna för att det faktiskt kan bli konsekvenser. Jag tror knappast BVC ljuger om den saken. Det har kommit nya studier som bevisar detta.
Hur ni uppfostrar era barn är upp till er, och inte upp till mig. Jag bryr mig bara om hur jag ska uppfostra min dotter.

Jag blev uppfostrad på det viset att min mamma sjöng och berättade sagor för mig samt lekte. Jag såg aldrig på TV som spädbarn. Detta stärkte bara banden mellan mig och min mamma. Jag vill att detsamma ska hända med mig och min dotter.

Jag tänker ta detta som en vuxen människa. jag är inget barn längre som börjar bråka för minsta lilla sak som man tycker olika om. That's life!
Ni som inte är redo att komma in i den. Så ni kan ju stanna kvar där i er lilla bubbla ett tag tills ni är redo.
Jag är inte arg på någon, men det jag blir besviken på är att folk pratar skit bakom ryggen på en bara för en sån här liten sak. Det är verkligen vad jag kallar bruksmentalitet.

Som sagt jag tänker inte börja bråka bara för att man har olika åsikter, för det är så det blir krig här i världen. Och jag tänker inte börja prata skit om någon för det. Sen att andra gör det, det är deras förlust och de trycker bara ner sig själva. Det är ingen status att göra så.

Och kom ihåg. Hur ni uppfostrar era barn är upp till er. Jag ville bara förmedla en sak som jag fått lära mig av BVC.

En liknande princip är att om en läkare säger till dig att du måste äta antibiotika för att bli frisk från din sjukdom, det är väl klart att du gör det? Du lyssnar ju på dem som kan sin sak. Samma sak gäller för mig här. Jag lyssnar på vår sköterska för hon kan det hon gör. Hon håller på med det dagligen. Hon sa till oss att inte låta vår dotter så på TV för då kan det bli så att det uppstår konsekvenser i framtiden. Den risken vill inte jag ta. Visst att hon kan få se på TV en pytteliten stund ibland. Man kan ju inte förhindra allt och jag blir inte helt hysterisk om hon råkar lägga ögonen på TV:n. Vad jag menade var att jag inte kommer sätta Evangeline i en babysitter framför TV:n. Då leker hellre jag med henne, för det är jag som är mamman och jag blev det frivilligt. Därmed har jag ett stort ansvar.

Nu har jag förklarat, och jag hoppas ni förstår vad jag menar. Om ni missuppfattar mig igen så kommentera gärna era åsikter.

KINABUFFÉ

Den 9 oktober 2009 bestämde jag, Wille och pappa oss för att gå på kinarestaurangen och äta buffé. Lilla Evangeline fick naturligtvis följa med. Jag duscha på morgonen och sminkade mig. Det var längesen man hade citykamoflage nu (som Wille kallar smink för).
Vid 13:00 åkte vi till stan med bilen. När vi satte oss och skulle äta så klädde Wille av Evangeline, så hon slapp ha massa varma kläder på sig inomhus. Då försökte hon själv ta sig upp därifrån. Hon lyfter huvudet rakt framåt allt vad hon orkar. Hon har en riktig tjurnacke.
Sen tog Wille upp henne och då hände dagens mest underbaraste ögonblick. Evangeline börja skratta jättemycket när hon såg på mig och pappa när hon satt i Willes knä. Hon skratta riktigt ordentligt med ljud. Hon rent ut sagt as garva. Hon hade extremt roligt åt någonting. Hon höll på så en liten stund. Jag börja skratta så mycket så det kom tårar. Helt underbart. Jag har aldrig sett henne skratta så mycket. Och hon skratta högt också. Det lät så gulligt. Det går inte riktigt att förklara hur härligt det var, men vi som var där vet.
Det var synd att jag inte filma det ögonblicket. Jag kommer aldrig att glömma det. Det var ett utav mina moments här i livet. På min mors födelsedag och allt. Evangeline gillar nog verkligen kinarestaurangen. Men vad det var som var så otroligt roligt vet bara hon.


Min glada dotter. Vilken tur jag hade som fick en sån otroligt snäll
och glad dotter. Men nångång måste man ju ha tur här i livet också.
Vilket har varit ganska snålt för min del. Jag har alltid blivit kallad för
"olycksfågel". Men Jag hade en enorm tur som fick en underbar dotter.Puss på dig min käreste.


Mammas älskling


A happy moment

MORÖTTER

Förra veckan åkte mina föräldrar till fammo som bor utanför gimo.
När han kom hem så hade han en påse full med morötter till oss som fammo odlat i sitt eget land.
Alltså helt ekologiska morötter. Åh vad jag blev glad, jag älskar morötter.
Så nu blir det att äta morötter varje dag så de inte blir dåliga.
Jag har dem på balkongen på dagarna med handdukar över så de inte ska frysa.
Om det blir alldeles för kallt på natten så tar jag in dem och ställer ut dem igen sen på dagen.
Dessa morötter är ju så fantastiskt goda. Inte alls samma smak som de köpta har. Dessa är 1000 gånger bättre.
Man känner sig lite bortskämd nu faktiskt. Inte varje dag man får hemodlat.


Påsen fullt med smarriga morötter.


Massvis med färska morötter. Fortfarande jordiga.
Synd att Evangeline inte åt puréer nu, för då hade jag gjort egen puré
av morötter. Dessa är ju bättre eftersom de inte är besprutade.
Helt naturliga.

TORSDAGEN DEN 7 OKTOBER

Idag väckte Wille mig vid 1-tiden på eftermiddagen. Jag var så otroligt trött då jag stannat uppe på natten för att kunna ta min medicin. Jag vill alltid ta den efter att jag ammat, så jag vänta på att Evangeline skulle vakna. Men hon vakna inte så jag väckte henne vid 3 på natten, för då orka jag inte stanna uppe längre.

När jag duschat och gjort iordning mig så åkte vi en sväng till Åsby för att inhandla lite kött. Det var en mysig biltur. Vi köpte köttfärs, karré, ost och sotarskinka. Vi köper inte kött i vanliga affärer med, eftersom köttet innehåller så mycket skit och tillsatser. Där slaktar dem själva och man får färskt kött utan en massa tillsatser. Det smakar så mycket bättre också.

När vi kom hem så var jag vrålhungrig. Wille åkte då till Ica för att handla en grilladkyckling, eftersom jag skulle börja med kycklingpajen till middag. Jag skicka med honom kuvertet med mina beställningar från Yves Rocher. Jag har nämligen fått men en massa bra erbjudanden, då var jag tvungen att beställa saker som vi verkligen behöver hem. Skämma bort oss lite. Men i alla fall, jag förberedde degen till pajen här hemma medan Wille handla. Det var inte bara jag som var hungrig, utan Evangeline var också vrålhungrig. Efter att jag matat henne så proppa jag i mig en kanelbulle som mamma bakat.

Förresten så lyckades jag ta tag i en viktig sak i morse. Jag har hela tiden glömt och sen på kvällen kommer jag ihåg vad jag skulle göra. Men nu det första jag gjorde när jag vakna, förutom att mata Evangeline, var att ringa till radiotjänst och säga att det är min sambo som betalar räkningarna. För jag fick nämligen en räkning hem av dem. Så nu fixa dem till det. Skönt! Efter det ringde jag till lottakåren. De har skickat två räkningar till mig som jag glömt bort helt. Nu var jag livrädd att det skulle gå till inkasso. Jag hade försökt få tag på dem tidigare både via telefon och mail, men de svara inte. Men nu fick jag tag i en kvinna som var riktigt tjurig av sig. Jag våga knappt säga något i luren. Men jag lyckades få fram i alla fall att jag inte haft tid pga att jag blivit mamma och att jag därför inte kan vara med längre. Hon skulle ta hand om det åt mig, och hon tyckte att jag skulle höra av mig igen när jag få tid för mig själv. Hon lät så otrevlig och det lät precis som att barn var en dålig sak. Men det är väl en sån där inbiten militärtant!? Men nu är det också fixat i alla fall och jag slipper betala årsavgiften. Jag kan ju inte vara aktiv inom det militära nu när jag fått barn. Det är inte direkt min första prioritering.

Det var lite om min onsdag. På kvällen såg jag på oskyldigt dömd. Och  nu är helt plötsligt dagen slut. Jag har så mycket att ta tag i just nu och det känns som att dagarna bara springer iväg, mycket fortare i tempot än vad jag hinner med.

Ny dag, nya tag, nya itutaganden.Mor och dotterMin underbara familj. Ibland så är vi nog lite tokiga.
"Nej William ät inte upp vår dotter"
Alla har samma miner. Det märks nog att vi hör ihop!

LA VITA E BELLA

Igår var en dag då hela familjen bara tog det lugnt. Dagen började med att Wille skulle till frisören vid 11. Då gick vi ner till stan. Jag orka knappt hålla mig vaken, men jag följde med ändå. Sen satt jag inne hos frissan medan Wille klipptes. Då höll jag på att somna i fåtöljen. Jag hade tänkt att jag skulle gå en vända med Evangeline, men jag var för lat. Dessutom fråga Wille hur jag tyckte han skulle klippa sig. Så jag fick sitta där och se så frisören gjorde sitt jobb. Han blev nöjd, tack och lov! Han är ju så kinkig.
När han var klar så gick vi en vända på stan. Vi köpte lite mat på Ica, bland annat två kycklingklubbor.
Sen gick vi hem i det fina men kalla vårvädret.
Väl hemma igen så åt vi våra kycklingklubbor till lunch, och sen bestämde vi oss för att lägga oss och sova en stund. Det var så skönt. Att bara kunna lägga sig ner i sängen igen utan att behöva tänka på jobb, skolan eller städning etc. Och jag somna faktiskt. Helt underbart! Att somna mitt på dagen för att man gått upp tidigt och varit så trött, och att man dessutom drömde. Det kändes så härligt för det var ju så längesen det hände.
Efter vår tupplur på ca 2 timmar, så gick Wille upp och diska och efter det lagade jag broccolisoppa, som faktiskt blev fantastiskt god. Resten av dagen regnade det hela tiden, så det var ju tur att vi gick ut på morgonen en sväng.

Det var så skönt att för en gångs skull bara kunna slappna av och ta det lugnt en hel dag. Att bara tillåta sig själv att sova mitt på dagen i någon timme, utan att må dåligt utav det för att man har så mycket att göra. Nu var det snarare tvärtom. Härligt!

MIN DUKTIGA FLICKA

Evangeline är så duktig! 10 veckor gammal och kan redan lyfta sin nacke så bra och balansera huvudet.
Hon har blivit så stark. I videon tränar pappa-William henne.MANNEN SOM KAN PRUTTA MED RYGGEN

Här kommer ett videoklipp från när vi var i Spanien sommaren 2008. Jag har valt att kalla den: "The man who can fart with his back". Lite prutthumor. Enjoy!VECKANS MATSEDEL

Nu har jag satt mig ner och gjort veckans matsedel. Lika bra att göra det så jag kan gå och handla idag. Det blir bara så otroligt dyrt att gå och handla varje dag. Bättre att handla lite större mängder på en gång.

Måndag: Rödspätta med kokt potatis, majonäs och kokade morötter

Tisdag: Broccolisoppa

Onsdag: Kycklingpaj

Torsdag: Ugnstekt lax med ris, sås och kokade morötter

Resterande dagar tar jag senare. Det är så svårt att komma på vad man ska göra för mat för hela långa veckan.
Dessutom så kan färskvaror hinna bli dåliga innan man ens hinner använda dem (säger det av egen erfarenhet).
Därför handlar jag oftast mat som räcker i 3-4 dagar åt gången, och resten senare.

ETT BRA TIPS FÖR BEBISAR/BARN

Denna produkt är väldigt bra att använta till barn och bebisar. Det är en tvål som vi har köpt på apoteket. Den är parfymfri och fri från färgämnen samt konserveringsmedel. Dessutom är det ingen fara att äta den. Man vet ju att barn kan få i munnen lite. Men det är ingen fara som sagt.
Vi har haft den enda sedan vi kom hem från BB, ca 9-10 veckor sedan. Och den är fortfarande inte slut. Vi badar Evangeline två gånger i veckan, och jag snålar verkligen inte med tvålen. Ändå har den inte tagit slut. Tvålen kommer ut som mousse när man pumpar, kanske därför den håller så länge, och den luktar ingenting heller.
Det finns shampoo också, men vi använder inte det än trots att hon har mycket hår. Vi tycker det räcker med denna tvål. Det är ett bra tips som jag kan ge till er alla där ute som har bebisar/barn.

NEJ TILL TV

Vad många inte vet är att man faktiskt inte ska låta sina småbarn se på TV.
De ska helst inte se på Tv förrän de är 2 år, och då måste man börja försiktigt med lugna barnprogram.
Barn som ser på TV under två år kan få epilepsi eller bli aggressiva. Det är i alla fall vad BVC säger.
Jag tycker att man istället ska hitta på saker med barnen. Leka med dem personligen istället för att låta dem sitta i sin babysitter eller i famnen på en och se på Tv:n.
Nu har jag sagt mitt om den synpunkten.Evangeline tycker att det är roligast att leka med mamma och pappa eller ligga i babygymmet och leka med alla figurer som hänger. Dessutom är det roligt att se sig själv i spegeln. Hon blir så otroligt glad av att se sig själv i spegeln ska ni veta. Men det är ju inte så konstigt. Är man så vacker som hon så skulle man själv bli överlycklig att se sig själv i spegeln varje dag.

VÅTSERVETTER

Ja det är ju faktiskt ganska viktigt det där med våtservetter. Att man väljer så bra produkter som möjligt till sitt barn. Det tycker i alla fall jag. Jag köper hellre lite dyrare tillbehör till mitt barn, än att köpa billigt som bara innehåller en massa skit rent ut sagt.

Vi använder LIBERO-våtservetter till Evangeline. De är jättebra och dessutom innehåller de inte lika mycket kemikalier som de andra våtservetterna. Vi har jämfört.
Dessutom liberos våtservetter berikad med rapsolja och med lugnande aloe vera samt kamomill.

Jag har hört att Johnson-Johnsons våtservetter, dvs Natusan, innehåller så starka ämnen så man kan torka bort fågelskit ifrån bilen. Ni som har torkat bort fågelskit ifrån bilen förstår att det är ganska svårt att få bort det. Det sitter som klister. Det går till och med att putsa fönster med dem och allt blir rent. Sånt torkar folk sina barns ömma rumpor med.

Samma sak gäller de billigare alternativen av våtservetter, ex Icas. De innehåller så mycket kemikalier.
Jag tycker att folk inte ska vara så snåla gällande sina barns säkerhet.
Visst är det dyrt ibland att handla tillbehör till sin bebis. Men jag bryr mig inte så mycket om pengarna, och tro mig jag är verkligen inte rik 2000 kr i månaden får jag, utan jag bryr mig om mitt barns bästa.
man kan ju tycka att när man torkar rumpan på barnet så är det ju bara ytligt. Men det är fel.
Allt som man stoppar på dem, dvs smörjer in dem med, går in i huden och därmed i kroppen.

Det var lite om vad jag hade att säga till er gott folk. Era barn är era guldgruvor, ta hand om dem väl.

Bakad KOLJAFILÉ med morötter och kalamantaoliver

Jag har tillagat en supergod fiskrätt, som är väldigt enkel att göra.

4 port.

Ingredienser

800 g koljafilé, färsk eller tinad fryst sejfilé
1 hel citron
2 krm flingsalt och ½ krm vitpeppar
1 skalad silverlök (jag använde 1 purjolök istället)
1 dl kalamataoliver
2 st morötter
1 dl riktigt god olivolja, extra virgin
1 msk färsk timjan (kryddtimjan på burk går lika bra)

400 små delikatesspotatisar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Portionera fisken och lägg i en ugnsfast form. Pressa över citronen. Salta och peppra.

3. Skiva löken tunt och skär morötterna i slantar. Häll lök, morötter, oliver och olivoljan över fisken. salta och peppra. In i ugnen i ca 12 minuter. (Om fisken inte är tinad så måste den vara inne i ugnen ca 40 minuter innan den är färdig. Om du använder tex djupfryst kolja.)

4. Serveras med kokt alt pressad potatis.
Resultatet av min tillagning

RSS 2.0