Känslosamt seminarium

Nyss hemkommen från skolan. Har haft seminarium från 13:15 till 16:00. Det gick bra och det var många spännande reflektioner. Det blev ett känslosamt seminarium som handlade om människor som lever med allvarliga sjukdomar och sedan dör.
Jag berättade om filmen "Fjärilen i glaskupan" som handlar om en man som får en massiv stroke och blir förlamad i hela kroppen förutom i sitt vänstra ögonlock. Han kan alltså bara kommunicera genom blinkningar med vänsta ögonlocket via ett specialutformat alfabet som logopeden, talpedagogen, rabblar för honom. Den filmen är så otroligt berörande och jag tycker verkligen ni ska se den.
Vi skulle sätta in tre olika teoretikers teorier i respektive bok/film som man valt. Jag blev förvånad över att dessa teorier visade sig så tydligt i situationen.

Jean-Dominique heter mannen som drabbades av locked-in-syndrom, fångad i sin egen kropp, och han dog vid 43 års åldern, efter att han lyckats skriva klart sin självbiografi. Han kunde inte skriva den själv, men med hjälp av det specialutformade alfabetet kunde han blinka vid varje rätt bokstav, som logopeden rabblade upp, som tillslut bildade ord. Filmen är på franska men det finns engelsk text. Han kan inte ens svälja själv, han kan inte göra någonting kroppsligt, inte ens andas. Men han har det mentala, han är förstår allt och är fullt medveten om sin omvärld. Han har också det andliga, dvs tron och hoppet på att fortsätta leva. Han kan tänka och prata inom sitt mentala, men han kan inte öppna munnen och få fram ord. Han ser heller inte ut som en människa. Stroken gjorde så att hela hans ansikte är förvridet och hänger. Filmen är hemsk, men ändå så bra. Det finns så mycket vi tar förgivet!Kommentarer
I AM BAAM - Göteborg Edition

sv: Jajo, men endå liksom. Smärtan är väll lyx jämfört med din. Men jag kan inte gå och det kan du.

Usch alltså, inflammerad tarm - det kan inte vara nån höjdare. Hoppas det blir bättre snart.

Jag menar - jag ska väll inte klaga över smärtan för den klarar jag av. Men jag blir så rastlös av att inte kunna gå så att jag vill grina. Jag blir så orkeslös och orkar inte diska eller städa så det ser ut som ett bombnedslag här vilket gör att jag blir mer orkeslös. >.<

2010-11-02 @ 19:51:27
URL: http://iambaam.blogg.se/
Sara - Mamma till Nova

Hoppas din dag blir toppen. :)

2010-11-04 @ 14:56:34
URL: http://frokenkalmar.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0