Finland april 2010


Jag önskar att ni kunde se mig, och att jag fick se er. Jag återvände till den plats där ni levde, där minnena av er finns kvar. När jag stod där så önskade jag att tiden vreds tillbaka bara så jag kunde få se er och berätta vem jag är idag och att jag fått en underbar liten dotter. Just där jag står var en gång i tiden ett av byns bästa jordgubbsland, där plockade jag mycket jordgubbar som min mommo sålde i skjulet bakom mig. Allt det min mommo och moffa kämpade för, är idag en åker utan liv. Allt finns kvar, men det är så dött. Jag har många minnen, men det gör ont i mig att få uppleva hur livlöst det är med tanke på hur livfullt det varit.
Jag var bara fem år när min mommo dog och jag önskar att jag kunde minnas henne bättre och att hon kunde se att jag blivit stor och vilken personlighet jag har. Min moffa dog inte många år efter, och jag önskar att även han kunde få se mig och jag honom. Jag återvände hit med tårar i ögonen. En känsla som var så konstig. Här har jag varit, här är min mamma uppväxt. Här levde vi alla tillsammans. Vi plockade jordgubbar och min mommo var framgångsrik på detta, men det krävdes så mycket arbete och slit för dem. I nuläge ser det ut så här. En tom åker, med ett tomt skjul i bakgrunden där min mommo alltid stod och sålde jordgubbarna. Jag kan se minnena, men jag har svårt att uppfatta verkligheten. Jag hoppas att de kan se mig från himlen. Hur mycket jag än ville se dem igen när jag återvände hit, så vet jag att det inte går. Tänk att bara få springa fram och säga: "Här är jag, jag har saknat er!" Jag blev så ledsen när jag såg mig omkring, tänk vad underligt allt kan vara. En gång fanns alla där, det var mycket folk bland alla jordgubbsplantor. Nu finns inget kvar. Allt är borta, allt som de kämpade så hårt för! Jag är ledsen över att mina morföräldrar togs ifrån mig så tidigt, för jag hade velat komma ihåg dem mer och visa mer av mig. Jag har minnena och fotografierna, men fick inte uppleva allt jag ville med dem. Tankarna snurrar runt när jag återvänder hit. Där jag startade mitt liv, det som varit en stor del av mina första år, mina rötter.

Min vackra bebis!


21/4-10 i hytten på Silja Galaxy på väg hem till Sverige från Finland.

En pluggfri dag med Natalia

Hej bloggen!
Idag har jag varit helt ledig utan plugg. Det var längesen måste jag säga. Dock är det bara en enda dags ledighet för imorgon börjar nästa kurs; kvalitativ metodteori.
Jag och Natalia gick ner på stan idag för att luncha tillsammans, det blev på Restaurang Bellman, för att fira att mikrobiologi hemtentan var inlämnad och salstentan gjord. Vi hade det jättetrevligt och babblade så länge så vi blev utslängda eftersom de stängde. Ni ska bara veta när jag och Natalia sätter igång och prata, babblet tar aldrig slut haha! Efter det gick vi runt i affärer och hade det mysigt, skulle också fika men hann aldrig då jag skulle hämta Evangeline på dagis. Det har i alla fall varit en bra dag, och det var skönt för en gångs skull att bara träffa en vän utan att behöva tänka på plugg eller prata en massa om plugg. Jag tycker att man knappt hinner pusta ut innan nästa kurs kommer och man ska ställa om sig på noll igen och börja lära sig ett nytt ämne. 

Förresten igår gick jag, Wille och lilla Vangisen till högskolan för att lämna in min hemtenta, klockan var närmare sju på kvällen. Det kändes lite underligt att gå in där och allt var så dött eftersom det var söndag. När jag skulle lägga tentan i brevlådan fick jag lite ångest, ska jag våga? Det blir alltid så. Man blir lite nervig utifall man misstolkat nåt gällande uppgiften. Men det kom två människor efter mig så jag fick kasta i hemtentan snabbt så jag hann inte ha så mycket ångest, haha! Nu känns det i alla fall bra och inget mer att göra gällande mikrobiologin utan bara vänta in resultaten. Det var lite jobbigt med denna kurs då det både var en salstenta och hemtenta. Får se vad morgondagens kurs har att erbjuda!  

Raggmunkar med bacon och lingonsylt


Egen tillagade raggmunkar med bacon och lingonsylt är bland det godaste som finns!

Medicinsk mikrobiologi och immunologi

Då var ännu en tenta skriven i medicinsk mikrobiologi och immunologi, och det kändes bra denna gång! Resultatet kommer inom 20 dagar. Nu är det bara hemtentan kvar som handlar om vårdhygien, den ska vara inne på söndag så jag ska finslipa den och sätta in referenser så är den också klar.
Jag är glad att jag gjorde tentan trots att jag inte mådde riktigt bra efter förkylningen, är inte riktigt 100 % ännu. Var yrslig och kände mig slö men jag är nöjd att jag gick dit och genomförde det för det känns jättebra nu i efterhand. Jag var på plats i tentalokalen vid 14:10 och blev färdig runt 17:00. Efter det hämtade Wille mig och vi åkte till Burger King och käka. Lite onyttig belöning ska man ha. Sen tog vi en sväng runt stan i bilen, riktigt mysig. Imorgon ska jag återgå till plugg, nämligen hemtentan. Måste säga en sak att jag var lite orolig innan tentan eftersom jag inte kunnat plugga knappt någonting då vi har haft sjukstuga här hemma. Wille har haft influensa, jag har varit sjuk och Evangeline också. Så det har inte funnits tid för plugg. Men det känns som jag lyckades relativt bra ändå, kom ihåg mycket från föreläsningarna och när det är intressant så lär man sig snabbt.

Osäkerhet och oro

Idag var jag iväg med Evangeline till läkarn igen efter mycket om och men. Vi var dit i onsdags och läkaren sa att hon var röd i örat och skrev ut kåvepenin mot media otit. Vi gick dit för hennes hosta och kom därifrån med antibiotika för otit. Men när jag frågade läkaren om det var otit hon hade då sa han: "Njaa... kanske hon är lite röd i örat." Jag ställde samma fråga flera gånger, men han kunde inte ge mig ett direkt svar. Jag vill ju inte ge henne antibiotika i onödan, det skadar ju mer än gör nytta. När vi tog ut antibiotikan så sa farmaceuten att det var för lite dos för hennes vikt. Då blev jag ännu mer osäker. Sen ringde vi till barnakuten men de kunde minsann inte hjälpa oss. Sen ringde jag till sjukvårdsrådgivningen och de ville heller inte hjälpa oss. Vi var ju jätteoroliga. Igår ringde jag till familjeläkaren igen och efter en diskussion med sjuksköterskan så fick vi komma på en till kontroll till en annan läkare, då Evangeline gråtit hela dagar och kliat sig i öronen. 
Läkaren undersökte Evangeline och hon skratta och tyckte det var jätteroligt när han titta in i öronen, halsen och lyssna på bröstet. Sedan sa han att antibiotikan har verkligen hjälpt, trumhinnan är fortfarande lite spänd men det är på bättringsvägen. Då sa jag att vi har inte ens använt antibiotikan eftersom vi var så osäkra, och det visa sig nu att hon inte ens behöver någon.
Jag anser att kroppen läker det mesta själv. Det kanske tar en dag längre utan antibiotika. Jag är väldigt kritisk och med tanke på alla osäkra besked så blev jag så fruktansvärt orolig. Allt detta har hållt på att slita sönder mig. Först den osäkra läkaren som inte kunde ge mig ett direkt besked trots att jag ställde den tydliga frågan flera gånger, sen farmaceuten som sa att det var för liten dosering och då ger det ju bara skada ska man behandla ska det vara korrekt dos, och sen ville ingen hjälpa eller ta emot oss trots våran oro. Längtan efter att vara färdigutbildad sjuksköterska blir bara större med tanke på detta, då jag själv besitter kunskapen.Min älskade lilla flicka.

Kassler med ananas och riven ost

Här kommer ett recept som är väldigt enkelt men rätten blir ändå väldigt god. En perfekt blandning mellan sött och salt.

Ingredienser:

Kassler
Ananas
Riven ost
Oregano

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär kasslern i skrivor. Ta en ugnssäker form och smörj in den i olja.
Lägg kasslern i formen. Lägg på ananasen, skivor i burk, och strö över riven ost. Krygga därefter med oregano. Lägg in kasslern i mitten av ugnen och gratinera i ca 30 minuter.

Tips!
Det är gott med ris och kokad broccoli till rätten.
Kassler med ananas och riven ost samt oregano.

Söta lilla flicka!

Igår hade Evangeline två tofsar i håret. Hon var så otroligt söt!

Alla hjärtans dag fika


Vi åt blåbärshjärtan. Supergoda! 
Som innehöll blåbärs- och vaniljcreme.

Alla hjärtans dag

Den 14 februari var det ju alla hjärtans dag och jag hämtade Evangeline på dagis vid tre tiden. Wille kom direkt från jobbet och hämtade oss så vi kunde åka och handla lite fika. När jag sedan stod där på Ica Maxi bland alla blommor och såg alla män som köpte blombuketter så blev jag ledsen. Jag var säker på att jag inte skulle få några blommor (jag ansåg mig känna min karl så pass väl). Jag tänkte för mig själv "inte ens på alla hjärtans dag kan jag få blommor." Jag sa till Wille att jag ville ha blommor men att han var så dum som inte kunde köpa detta, på alla hjärtans dag, till den han älskar. Han bara skratta åt mig och sa att vi skulle fika tillsammans, det får räcka. När vi kom hem, och jag stod i köket, kom han in och tog upp mig på sin axeln och slängde mig i sängen och vad låg där? Jo ett paket med blommor. Jag blev så glad men kände mig så elak samtidigt. Han hade köpt dem på vägen hem från jobbet vid Blomsterland, och han hade lyckats gömma dem i bilen för mig. Jag trodde verkligen att jag inte skulle få några blommor, han brukar vara glömsk av sig. Det var så otroligt vackra blommor. Wille avslutade med att säga: "Och inte var de billiga heller!" Hehe... Då sa jag att det faktiskt inte hade spelat någon roll om de hade varit billiga eller dyra. Jag kände mig som världens lyckligaste. Sen lagade jag middag och vi fikade efter det. Tack Wille min käreste, jag älskar dig!


Det fanns ett sött hjärta i blombuketten.


Rosa och röda blommor. Lovely!
Så vackra blommor.


Det doftar kärlek!


Min alla hjärtans dag blev underbar.
Jag älskar blommor, och tänk vad mycket en blombukett kan betyda
som man får från den man älskar.

Vem är den skyldige?Så här ser det ut i vårat vardagsrum just nu.
Vem kan ha stökat till det? Jag tror den skyldige står mitt i röran.

Ring

Jag ääääälskar min nya ring från Glitter.

Mumin

Den 5:e februari kom min far hem till oss med en liten present åt Evangeline. Det var ett mumintroll. Hon blev så glad. Hon älskar ju mumin. Evangie hade dock lite svårt att förstå hur mumin både kunde vara på TV:n och i hennes armar på samma gång, men nu ska hon alltid ha sin mumin med sig.Färskpressad apelsinjuice

Nu har vi testat min nya juicemaskin som jag fick i julklapp. Ett glas färskpressad apelsinjuice på morgonen är så gott, riktig vardagslyx!

Hallmatta

Idag köpte jag en ny hallmatta. Tycker den passar jättebra och blev jättefin hemma hos oss.
Supernöjd!

Anatomi & fysiologi tentan avklarad!

JAAAA!!! Igår loggade jag in på studentportalen och såg att jag fått godkänt på anatomi & fysiologi tentan. Vilken glädje och lättnad så här i sjukdomstider. Idag mår jag mycket bättre, är dock lite trött ännu efter magsjukan. Nu kan jag i alla fall bara fokusera framåt på den nuvarande kursen utan att behöva tänka på omtenta, känns otroligt bra. Jag behövde verkligen den här lilla kicken! 

 

Evangeline sommaren 2010 (19/8)

Gastroenterit

Har mått ganska dåligt i två dagar nu, men idag på den tredje dagen, vaknade jag upp och mådde lite extra dåligt vilket resulterade i att jag fick springa på toaletten. Jag har visst lyckats dra på mig någon form av gastroenterit. Det behöver jag verkligen inte nu i tenta-tider. Har sprungit på toaletten hela dagen. Känns inte kul, aldrig roligt att ha magsjuka. Jag som har så mycket på gång nu. Får se hur det blir med allt. Jag har åtminstone lyckats besvara en tentafråga idag. Har missat två viktiga föreläsningar nu också. Suck!
Inte så mycket att göra åt tyvärr. Bara försöka ta sig igenom detta och sedan ta nya tag. Känner mig enormt stressad gällande studierna bara. Jag hade planerat allt så bra, men nu gick ju det dit pepparn växer.
Det är en ren plåga att vara både hungrig och törstig men inte kan inta så mycket, plus att magen bubblar konstant. Hade så fruktansvärt ont i bröstet idag på vänster sida. Det brände och sved, det kändes som en kniv åkte rakt igenom. Jag fick helt enkelt böja mig ned och hålla ut tills det släppte, sen kom nästa anfall. Sådär höll det på. Skitjobbigt! Blev rädd ett tag där, men nu är det bättre med det tack och lov.
Just nu sitter jag här och tycker extremt synd om mig själv för ingen tar hand om mig. Men så kan man väl få känna ibland? Hoppas det är bättre med er och att ni sluppit sådana hemska bakterier som jag utsatts för. En liten ironisk sak är ju att just nu läser jag en kurs om bakterier och virus, däribland gastroenteriter.

Sjukvårdsrådgivningen = sjukvårdsavvisningen

Idag fick jag ett samtal av min mor som inte mår så bra. Hon berättade att hon ring överallt utan att få läkarhjälp. Så jag ringde personligen till 1177 (sjukvårdsrådgivningen). Sjuksköterskan jag fick tala med blev väldigt otrevlig när jag sa att jag ringer angående min mamma. Hon var inte alls hjälpsam trots att jag ville ha lite rådgivning om vad det kan vara gällande symtomen. Sjuksköterskan sa att mamma fick ringa själv dit, trots att hon redan gjort det utan resultat, och hon ville inte alls ge mig några råd trots att jag frågade om vad det kan vara. Jag nämnde även en sjukdom och ifall det kan vara den och hur den sprids, men nej hon var så otroligt besvärad över att jag talade med henne i min mammas ställe.
Jag blir så arg, ska det verkligen behöva vara så med dagens sjukvård? Tänk om en halvdöd person ligger bredvid en och de säger: "Näääe jag måste tala med den gällande." Jag tycker åtminstone att de kan lyssna och ge råd, för de är väl ändå sjukvårdsRÅDGIVNINGEN? Mamma fick ringa dit igen, men de hade inget vettigt att säga ändå. Numera hinner man ju bli allvarligt sjuk innan man får hjälp. Jag anser att de kan försöka se människan, se hur denne mår och att det kanske inte är något farligt men att denne ändå är orolig och vill veta vad det kan vara för fel. Det verkar som många bara betraktar människan som ett objekt! Det är jag så otroligt trött på! 

Tisdag 8/2-11

Då har det kommit massvis med snö igen. Det var lite drygt när jag skulle lämna Evangeline på dagis i morse. Svårt att komma fram med vagnen när det inte är plogat. Nu ska jag försöka städa upp här hemma. Tjejerna kommer hem till mig idag på middag, så det kan ju inte se ut så som det gör just nu. Jag tror Evangeline är den skyldige till detta stök. Fast det gör absolut ingenting, barn ska leka och stöka till överallt. Det är bara bra att hon leker med alla sina leksaker. Tjingeling!


Mammas lilla hjärtegull och busfrö.
Foto taget i bilen när vi åkte till Norrköping 22/1-11

Nostalgi från BB


2009-07-30 på BB.
kl. 02:40 blev Evangeline hungrig och jag fick amma henne.
En underbar tid, vilken känsla det var att bli mamma.

Söndag

Då var det söndag! Helgen är snart över. Imorgon är det dags att lämna Evangeline på dagis och sen gå till skolan för att vara där hela långa dagen. Går skulle jag ju plugga. Jag hann leta lite info till tentan och sedan blev Evangeline så trött, men ville inte sova i sin egen säng, så jag lade mig bredvid henne i våran stora säng. Tillsist somna hon... och jag också. Typiskt! Wille väckte mig vid halv fem på morgonen då jag låg på hans sida av sängen. Han kunde ju ha väckt mig tidigare ansåg jag, men han hade också somnat i vardagsrummet när han skulle se på Batman. Så kan det gå! Om en timme ska jag och Evangeline ut på en morgonpromenad till kyrkan för att möta upp pappa och Christelle. Vi brukar gå dit på söndagar då det finns massor av aktiviteter och fin sång att lyssna på.


Jag & Evangeline i höstas när vi var på barnfestivalen utanför kyrkan.
Evangeline fick en figurballong, det var en hund från början men
hon lyckades få upp den så det blev en mask istället.

Tacos & melodifestival

Hej bloggen!
Jag har haft en trevlig lördagkväll hittills. Vi har ätit tacos och tittat på melodifestivalen. Tidigare idag var jag Evangeline, pappa och min syster ute på promenad till Rocklunda. Det var riktigt härligt att komma ut. Evangeline tycker också det är skönt att få komma ut efter den jobbiga magjukan. Hon har blivit helt frisk nu och det är så härligt. Hon har busat och lekt hela dagen. Skönt att ha en massa bus och härj i vardagen igen. Jag tyckte det bara var jobbigt när hon satt, sov och inte orka göra något. Magsjuka är riktigt besvärligt. Men nu är det full rulle igen. För övrigt så måste jag dra mig lite i kragen. Jag har slarvat med pluggandet. Måste verkligen få fart på det. Men ibland så orkar man bara inte, plus att det kommer massa andra saker ivägen. Nåväl... jag tänkte börja lite på hemtentan om vårdhygien nu. Ha en fortsatt trevlig kväll/natt allesammans!

Trött, magsjuka, plugg & antibiotika resistens

Hej kära bloggläsare!

Ni ska bara veta hur mycket jag har haft att göra, jag är så fruktansvärt trött. På dagarna är jag i skolan och hemma har jag haft en magsjuk liten flicka som det är så fruktansvärt synd om, för hon bara sover och orkar inte göra något. Men det är bra att hon tar igen sig, för det har ju pågåt i fem dagar nu men hon har lyckats behålla vatten och välling. På dagarna sitter hon i sin fåtölj i vardagsrummet och ser på mumin, fast hon halvsover alltid. Jag vill ha tid för mitt barn, hon är ju mitt allt och jag vill vara en bra mamma så jag myser med henne direkt jag kommer hem. Kärlek och trygghet är så enormt viktigt när man är sjuk.
På kvällen är jag så orkar jag knappt göra något, fast jag verkligen borde plugga. Men ibland är det så... man kan inte göra allt och just nu är min dotter prio 1. Dock känner jag mig stressad över att vi både har en hemtenta och en salstenta i denna kurs. Det bara snurrar en massa bakterier, virus, röda blodkroppar, vita blodkroppar, blodplättar, T-lymfocyter, B-lymfocyter, immunsystemet, vårdhygien, infektioner, inflammationer, streptockoker, stafylockoker, enteroccocus, grampositiva, gramnegativa, virulens etc. Jag kan fortsätta hur långt som helst!
Jag måste försöka samordna allt och ta tag i något känner jag. Annars kommer man ingen vart. Jag måste försöka bota min trötthet, kanske genom att sova? Hehe... Jag har ju trots allt inte sovit nåt när lillflickan gråtit hela nätter och hela dagar. Stackarn har väl så ont i kroppen.
Imorgon ska jag sätta igång och försöka ta tag i hemtentan angående vårdhygien, får se hur långt jag kommer. Hoppas Evangeline mår bättre då. Det blir ingen pluggfri helg minsann, men jag hoppas det blir en sjukdomsfri helg åtminstone!? Ah... glömde nästan! Det kom en hygiensjuksköterska till skolan från centrallasarettet idag och föreläste. Riktigt intressant. Det är ju så enormt viktigt med hygienen så inte smitta sprids. Den där enteroccocus är förövrigt en riktigt vidrig super- eller mördarbakterie. I princip resistent mot all antibiotika, tål värme och fastnar på föremål och smittas lätt.

Mitt tips till er alla: Ta INTE antibiotika om ni inte är absolut säkra på att ni behöver det. Och vid vanlig förkylning få i er näringsrik kost och ta inte en massa antibiotika för det hjälper inte, det gör bara så mänskligheten utrotar sig själva! Multiresistens är ett enormt problem världen över. Snart finns det ingen antibiotika som hjälper och vi kan dö i en vanlig urinvägsinfektion som kan orsaka sepsis (blodförgiftning).
Eftersom inget antibiotika biter på dessa bakterier. Bakterierna ligger steget före oss. De kan ta upp information och bilda en kapsel som gör att de skyddas mot antibiotika och kan därmed fortsätta skada vår vävnad och ingenting kan motverka detta. Tänk på det! Antibiotikaresistens är ett av mänsklighetens värsta hot.

Härliga vänner & magsjuka

Vilken härlig och underbar kväll jag har haft tillsammans med mina vänner. När jag sedan återvände hem stod min lilla flicka vid dörren och var glad att se mig. Jag blev så lycklig. Hon är nämligen magsjuk och har inte orkat stå på benen. Jag har med andra ord haft fullt upp sen i söndags då hon fick magsjukan. Torka spyor och bajs. Det är så synd om henne. Hon gråter och är ledsen hela tiden. Det har hållt i sig i tre dagar nu och jag hoppas att det snart ska ge sig för hon är ju helt slut, jag tycker så fruktansvärt synd om henne. Detta lär ju inte vara sista gången med tanke på att hon nu går på dagis. Det är ju bara det att det gör så förfärligt ont i mig när jag ser hur dåligt hon mår och hur ledsen hon är.
RSS 2.0