2012-04-03 första VFU-dagen

Idag är det tisdag och det innebär första dagen på praktiken (VFU = verksamhetsförlagd utbildning).
Jag ska vara i åtta veckor inom palliativ vård (= vård i livets slutskede). Tog cykeln och cyklade dit, blir över 10 km jag får cykla varje dag, men det är nog bra för hälsan och så får jag ju lite träning på köpet. Lika bra att försöka komma i form nu till bröllopet. VFU:n är 10 veckor denna termin, men två av dessa ska jag vara inom akutsjukvård som blir operation/anestesi på centrallasarettet.
Idag var det enbart introduktion. Jag fick berätta om mig själv och träffa min handledare som berättade om sig. Det var även två till studenter med mig, men dessa gick i termin två medan jag går i termin fyra. Känns skönt denna gång för nu går jag inte som undersköterska utan som sjuksköterska och får göra alla arbetsuppgifter de gör. Spännande! Min handledare + en annan sjuksköterska visade oss runt och berättade om verksamheten. Jag fick kläder och egen nyckel + skåp. På avdelningen är majoriteten obotligt cancersjuka, några hade även lungsjukdomen KOL. Det är ju därmed väldigt sjuka döende människor jag kommer arbeta med, som helt enkelt ska vårdas när livet håller på att ta slut. Känns väldigt speciellt. Imorgon börjar jag "på riktigt" och får vårda patienterna.
Jag är förväntansfull, men samtidigt så tror jag att mycket känslor kommer vara involverade. Jag går ju alltid in helhjärtat för andra behövande människor. Handledaren sa att de har en reflektionsdag då man får prata igenom jobbiga saker som hänt, men man får även tala med dem efter att något jobbigt inträffat. Detta känns oerhört bra att det finns ett sådant stöd. Själva döendet kanske inte är jobbigt att se, men att i efterhand tala med de närstående och se deras sorg kommer vara en utmaning.
Dock har jag inte varit med vid tidigare dödsfall, men är ändock inte rädd själv för döden vilket underlättar. Det var en fråga som handledaren ställde "om man är rädd för döden". Är man själv väldigt rädd så blir det väldigt ångestfyllt och svårare att bearbeta. 
Idag har jag gjort iordning en matlåda till mig själv att ta med imorgon, vad vuxen jag känner mig. Men nu ska jag förbereda lite till inför imorgon. Ska upp väldigt tidigt. Ser framemot morgondagen, för då ska jag få arbeta som sjuksköterska under handledning; nu är det på riktigt!
Kommentarer
Melinda - Mamma till Maja ♥

Lycka till!

2012-04-04 @ 13:42:00
URL: http://melindawingren.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0