2012-04-22; veckan som varit och helgen

Hejsan bloggen!
Vilken intensiv och lärorik vecka jag haft på operationskliniken. Många operationer och utmaningar på patienter i alla olika åldrar. Imorgon ska jag gå med operationssyrrorna istället för anestesisyrrorna, vilket innebär att jag kommer stå mer i såret och vara sterilt klädd. Har dock ändå stått i såret på operationerna fast jag varit under handledning av anestesisyrra. Jag är så nyfiken och intresserad så jag får gå runt lite i operationssalen och vara där jag tycker det är intressant. Tänk så otroligt mycket nytt jag fått lära mig under fyra dagars tid. Ny är det bara två dagar kvar på dagkirurgen, sen är det två dagar på uppvaket och sedan är det tillbaka till min basplacering på hospice där jag ska vara i ytterligare sex veckor. Operationerna på dagkirurgen avser att patienterna ska kunna åka hem samma dag, om komplikationer inte uppstår.
I torsdags var det exempelvis enbart tonsillektomier (= ta bort halsmandlarna) på barn och ungdomar, annars har det varit mycket ljumskbråck på både vuxna och bebisar. Lap. gallan var också intressant, visste inte hur jag skulle reagera först, men det gick toppen bra för min del! De skulle avlägsna gallblåsan genom titthålsoperation. Då fick jag se gallan och hur den omringas av levern på en skärm. Det var häftigt att få se anatomin på riktigt och inte enbart i en bok. Efteråt fick jag även se gallstenarna som låg på bordet, och jag måste säga att det såg verkligen ut som brun/grå/gula stenar, dessa var ganska stora också. Under operationen röntgades gallgångarna för att se om det sitter fast gallstenar i dem, för då ska dessa avlägsnas innan man syr ihop operationssåret.
Vi fick då ta på oss jättetunga stora förkläden som skulle skydda oss mot strålningen, något läskigt faktiskt. Jag fick sedan se på röntgenbilderna och narkossyrrorna förklarade för mig vart gallgångarna går och att det är som ett lite större rör som sedan fotrsätter uppåt och det blir flera olika gångar som går mot olika håll, ser ut som ett träd ungefär. Det var en väldigt intressant och sevärd operation.

Helgen.
I helgen har jag varit med familjen. I fredags tränade jag på förmiddagen och sedan gick vi till stan för att äta sushi. På kvällen åkte vi till Ica Maxi och storhandlade. I går gick jag och Evangeline med min far till Erikslunds shoppingcenter där vi fikade och kikade runt lite. Därefter gick vi hem till min far för att äta lite och färga hans hår. Wille fick dock hämta mig och Evangeline då hon lyckats blöta ned sina byxor. Helt hopplöst var det igår. Hon kissade i sängen under natten och sedan var hon blöt när vi var hemma hos min far och på natten var sängen blöt igen så vi fick gå upp klockan fyra i natt för att byta sängkläder än en gång. Mycket tvätt blev det. Men så kan det vara ibland. Min stackars lilla plutt. Hur som helst så kom Wille med ett pat byxor och vi kunde åka bil hem. Väl hemma så gjorde jag en supergod fisk- och skaldjurssoppa baserad på hummerfond. Ídag är det söndag, och vi ska gå ned till stan för agtt träffa några vänner och ta en fika. Min fot verkar må bättre idag. Igår hände nåt med min fot. Det gjorde så fruktansvärt ont! Det värkte från foten upp till knät och den smärtan var nog en av de värsta jag varit med om. Troligtvis så var det en sträckning. Jag fick lov att värma på vetekudden och ha den på undersidan av foten. Wille fick även massera lite.
Det var lite om hur min helg varit. Känns som man inte gjort någonting, men ändå så mycket. Hoppas den kommande veckan blir lika intressant och lärorik som denna varit på operationskliniken.
Ha en bra kommande vecka allesammans!

Min myspys "bebis".Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0