Evangelines första tandläkarbesök

 
Idag 6/11-12 var det dags för Evangelines allra första tandläkarbesök. Vi talade med henne igår hur det skulle vara och vad hon skulle få göra och vad tandläkaren kommer utföra. Vi läste också en bok för henne som hon fått hem från Folktandvården som handlar om när två barn går till tandläkaren och vad de får gå igenom.
Evangeline verkade lugn och tyckte det skulle bli spännande.
Hon var lite blyg hos tandhygienisten, men det gick toppenbra. Hon ville dock inte att tandhygienisten skulle blåsa på tänderna, då blev hon rädd så då fick hon slippa det.
Wille fick sitta i tandläkarstolen och Evangeline i knät, sen fick båda luta sig bakåt. Gick superbra.
Tandhygienisten såg på alla tänder med spegel och skrapade lite på dem. Evangeline hade fått alla tänder som hon ska ha. Tandhygienisten upptäckte en svår grop i en av tänderna längst bak; det var svårt att komma åt och borsta där. Därför ville hon blåsa för att se om det blivit hål men det fick hon minsann inte. Hon förklarade hur vi enklast når bakom tänderna längst in så nu är det bara att jobba på att få in rätt teknik. Värst var det bakom tanden i övre käken på vänster sida. Evangeline tycker inte om när man trycker in tandborsten långt bak, hon får kväljningar. Då berättade tandhygienisten att barnen kan ligga på golvet och då kommer man åt mycket lättare utan kväljningar. Får väl kanske prova det då!? Det är enda anledningen till varför vi inte kommit åt tänderna längst bak ordentligt, utan mest svept förbi snabbt. Man vill ju inte att stackars flickan ska spy.
Evangeline var i alla fall snäll och gapade och fick se sig själv i spegeln ovanför. Dock var hon skeptisk hela tiden. Hon var duktig och gjorde det hon skulle med hon var inte riktigt helt nöjd med det tror jag. Man såg det på henne att hon var på sin vakt och väldigt tystlåten. Man kunde se fundersamheten i hennes ögon.
Hon har fått massvis med komplimanger nu i efterhand av oss, och hon är så nöjd med besöket hos tandläkaren.
Hon tyckte själv det gick bra och att det inte var så farligt, förutom den där blåsgrejen; den var otrevlig.
Tandhygienisten försökte förklara för henne att det är liknande hårfön och blåste lite i håret men det blev bara värre.
Evangeline fick en fin bild på snövit när vi var klara för att hon varit så duktig på sitt allra första tandläkarbesök.
Det gick bättre för henne än för mig vill jag lova. Jag bet tandläkaren i fingret,när han ville ta min napp, så hårt och vägrade släppa så han skrek och då körde han ut både mig och mamma därifrån. Haha! Det var mitt första tandläkarbesök det.  
 
 
 
Detta är en bild från sommaren när vi var i Gotland vid Kneippbyn.
Ungefär samma blick hade Evangeline hos Folktandvården idag.
Hon såg ganska allvarlig ut och inte ett enda leende på läpparna.
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0