Stafylokocker Aureus

I tisdags ringde jag till vårdcentralen för att boka en läkartid gällande Evangelines stortå. Den hade inte blivit ett dugg bättre, utan snarare sämre. Den var fortfarande röd och nu hade en stor vit böld växt fram. Evangeline sa att hon hade ont och ville inte att man skulle röra den. Jag fick ju ingen hjälp av 1177 i helgen som jag tidigare berättat.
Sjuksköterskan sa att de endast tar in akutfall då de har stor brist på läkare som är sjukskrivna. Så hon fick ringa runt till folk och boka ny tid. Men jag gav mig inte. Hon försökte avvisa på alla sätt och vis. Tillslut tyckte hon att vi kunde komma in till en sjuksköterska och tyckte denne i sin tur att läkare behöver se på tån så får vi komma tillbaka. Jag böna och bad om hjälp och sa att flickan har så otroligt ont så hon gråter. Sjuksköterskan bestämde sig då för att ändå boka in en tid för oss samma dag. Och jag måste säga att det var tur att jag var envis och inte gav mig. Men ack så hemskt att man i dagens nutida svenska samhälle ska behöva TJATA till sig vård, dessutom när det gäller små barn.
Det fanns EN läkare där när vi kom och han var jättebra som tur var. Evangeline hade infektion och fått in stafylokocker aureus i tån. Inte undra på att hon mår dåligt och hon behövde antibiotika behandlas. Jag vet hur allvarlig den gula stafylokockern (som den heter på svenska) är och vad den kan medföra så jag var så missnöjd med det urusla bemötandet jag fått av sjukvården. Fick en antibiotika salva utskriven på recept som vi nu använder och ska lokalbehandla i tio dagar. Hoppas den hjälper.
Denna typ av bakterie kan dessutom vara svårbehandlad då den muterat och gjort sig motståndskraftig, resistenta, mot de flesta antibiotika. Nu håller jag tummarna för att salvan ska göra hennes stortå frisk och oinvaderad av en massa staphylococcus aureus (latinska namnet)!
 
 
 
Information från Vårdguiden:
 

Stafylokocker (staphylococcus aureus, gula

 
 

stafylokocker)

 

Gula stafylokocker är bakterier som kan orsaka allvarliga, svårbehandlade infektioner. Gula stafylokocker är en av de vanligaste bakterierna. Kontakta vårdcentralen om du har en hudinfektion som inte ger med sig efter egen behandling eller om du, i samband med en hudinfektion, blir sämre och får feber och sjukdomskänsla. Stafylokocker kan också ge upphov till matförgiftning.   

Gula stafylokocker tillhör de vanligaste bakterierna i vår omgivning. De flesta barn och vuxna är någon gång bärare av dessa, främst i näsan men även på andra slemhinnor och på huden. Den medicinska benämningen är Staphylococcus aureus, som förkortas SA.

SA är den vanligaste orsaken till variga sårinfektioner. De kan skapa varbölder. Bakterierna kan också orsaka lunginflammation, hjärnhinneinflammation och svårbehandlade infektioner i skelett och leder. Infektioner med gula stafylokocker i blodet och på hjärtklaffar är mycket allvarliga och inte sällan dödliga.

En viss typ av dessa bakterier, MRSA (meticillin-resistenta gula stafylokocker), har utvecklat motståndskraft mot de penicilliner och penicillinliknande antibiotika som vanligen används mot infektioner orsakade av stafylokocker.

SA kan också orsaka matförgiftning. Eftersom bakterien ofta finns på människans hud, nagelband och i näsan kan den lätt hamna i mat under tillagning. Bakterien kan bilda ett gift, ett så kallat toxin, i maten. Det kan finnas i exempelvis bakverk, såser, skivat kött och ägg.

 

 
 

Symtom på stafylokockinfektion

Symtomen beror på vilken typ av infektion som de gula stafylokockerna orsakar. Vid hudinfektioner ses ofta gult var i såret.

 

 
 

Förebygga stafylokockinfektion

MRSA

 

För att förebygga risken för spridning av MRSA inom vården är det viktigt med noggrann hygien. Patienter som misstänks vara bärare av MRSA ska undersökas. De som är smittade vårdas så att de inte riskerar att smitta andra.

 

 
 

Egenvård vid stafylokockinfektion

Om du får en skada på huden är det viktigt att tvätta rent såret med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Om du har ett sår ska du hålla såret rent och byta sårförband regelbundet. Du kan förhindra att smitta andra genom att ofta tvätta händerna med tvål och vatten.

 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0